DruštvoNaslovna

Otvorena manifestacija „Preobraženski dani“ u Pančevu

Manifestacija „Preobraženski dani“ u Gornjem gradu otvorena je 16. avgusta popodne kod krsta. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović. Svečanom otvaranju prisustvovali su i Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika i Ivana Rosić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva.

Na početku svečanog otvaranje prisutne je pozdravio Branislav Gligorić, predsednik Saveta MZ „Gornji grad“ koji je podsetio da su već održani turnir u malom fudbalu i fijakerijada, ali i da će do kraja manifestacije biti različitih dešavanja, za svačiji ukus.

Ove godine program „Preobraženskih dana“ traje nešto duže nego inače. Zahvaljujući udruženjima s naše teritorije uspeli smo da napravimo bogat program. Udruženje penzionera i „Pančevke“ organizovaće etno izložbu gde ćemo moći da vidimo tradicionalna stara jela i eksponate na osnovu kojih ćemo moći da se upoznamo sa životom naših predaka. Na sam dan Preobraženje kod crkve ćemo imati ringišpil, razne zanimljivosti za najmlađe, puno igračaka, slatkiša, ali ćemo organizovati i rezanje slavskog kolača. Te večeri koncertom narodne muzike zatvorićemo ovogodišnju manifestaciju. Nije bilo mnogo teško organizovati program jer imamo sreću da na našoj teritoriji postoji veliki broj različitih udruženja koji svojim radom predstavljaju sve ono što Gornji grad jeste. Ponosan sam što smo uspeli da sačuvamo tradiciju, da je i dalje negujemo i nadamo se i da će naši potomci nastaviti sa tim, rekao je Branislav Gligorić.

 

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva

 

Gradonačelnik Aleksandar Stevanović rekao je da mu je izuzetno velika čast što je mogao da na otvaranju u ime Grada pozdravi sve stanovnike Gornjeg grada i njihove goste, posebno zašto što je ove godine ipak bilo moguće organizovati „Preobraženske dane“.

Pozivam sve sugrađane da uživaju u manifestaciji, jer nam je prethodna godina oduzela mnogo toga, pa i priliku da se družimo na ovakvim manifestacijama. Ponosan sam što sam večeras mogao da budem sa našim sugrađanima na teritoriji mesne zajednice Gornji grad i da pred veliki praznik Preobraženje otvorim ovu manifestaciju. Za Grad Pančevo su veoma važne sve manifestacije koje se na našoj teritoriji organizuju. Grad Pančevo je bogat kulturno-umetničkim manifestacijama, Pančevo jeste grad kulture i to je jedno veliko blago koje imamo. Želim da mesnoj zajednici i ostalim organizatorima čestitam na veličanstvenoj organizaciji. Veliki trud su uložili kako bi se manifestacija održala i kako bi okupili čak 23 udruženja sa teritorije Južnog Banata. Ta raznovrsnost na štandovima i predstavljanje tradicije posetiocima je veoma značajna, rekao je gradonačelnik Stevanović.

 

 

U kulturno-umetničkom programu predstavili su se KUD Čigra iz Pančeva i KUD Vasil Hadžimanov iz Jabuke, a vokalna solistkinja Jovana Miklić u pratnji violiniste Željka Dimitrijevića otpevala je nekoliko izvornih pesama.

Udruženje žena „Pančevke“ Gornji grad zajedno sa Mesnom zajednicom poslednjih pet godina učestvuje u organizaciji manifestacije. Snežana Marjanov, predsednica „Pančevki“ zadovoljna je što su svojim aktivnim učešćem doprinele da manifestacija bude bogata i raznovrsna.

Našem pozivu za izlaganje na bazaru odazvalo se 23 udruženja s teritorije Pančeva i iz okolnih mesta sa svojim proizvodima i rukotvorinama. Kao i svake godine, nagrađena su udruženja za najlepši štand. Treće mesto, po oceni žirija, pripalo je Udruženju žena „Bonaz Šandor“ iz Ivanova, drugo mesto MKUD-u „Tamaši Aron” iz Vojlovice, a prvo mesto za najlepši štand pripalo je Udruženju žena „Vidovdan” iz Crepaje. Do kraja „Preobraženskih dana“ učestvujemo i u postavljanju etno izložbe u prostorijama Mesne zajednice, a zatim 19. avgusta svojim radovima i proizvodima ćemo se predstaviti i u porti hrama Preobraženja gospodnjeg, rekla je Snežana Marjanov.

 

Udruženje žena „Vidovdan“ iz Crepaje

 

Žene iz Crepaje bile su veoma uzbuđene zbog nagrade, jer kako kažu, ovo je prvi put za poslednjih 15 godina da su osvojile prvo mesto na nekoj od manifestacija na kojima učestvuju.

Na kraju večeri održan je koncert narodne muzike na kojem je nastupilo više lokalnih izvođača uz pratnju „Čile benda“, a zvezda večeri bio je pevač Nemanja Nikolić.

 

 

Manifestacija „Preobraženski dani“, organizuje se po sedmi put, a ove godine održava se od 14. do 19. avgusta.

Prvo su bili organizovani turnir u malom fudbalu i fijakerijada, manifestacija je svečano otvorena Preobraženskim bazarom i koncertom, a u narednim danima posetioci će moći da prisustvuju književnoj večeri, izložbi u mesnoj zajednici, svečanoj liturgiji u hramu Preobraženja Gospodnjeg, a manifestacija će biti završena 19. avgusta još jednom koncertom narodne muzike, kod krsta u Ulici Svetog Save kada će opet nastupiti više lokalnih izvođača, a zvezda večeri biće pevač Radoslav Rodić Roki.

Organizatori su Mesna zajednica „Gornji grad”, Udruženje žena „Pančevke”, Turistička organizacija grada Pančeva i Grad Pančevo.