DruštvoNaslovna

Banjai: grad sufinansira građane za energetsku sanaciju kuća i stanova u Pančevu

U okviru realizacije Programa energetske sanacije stambenih zgrada, kuća i stanova, o finansijskoj podršci domaćinstvima u procesu energetske sanacije za 2021. godinu raspisan je javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Pančeva za 2021. godinu.

Mere energetske sanacije u domaćinstvima predviđene Pravilnikom o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva na teritoriji grada Pančeva.

Članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai, najavila je otvaranje Javnog poziva za građane i pozvala ih da se prijave.

Kao što smo najavili prošlog meseca, Grad Pančevo učestvuje u programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije. S obzirom na to da je ovo prva godina da sprovodimo ovakve aktivnosti, mi smo se odlučili da finansiramo dve mere: prva mera je zamena spoljnih prozora i vrata, a druga mera je instalacija i nabavka kotlova na prirodni gas. Za obe mere je obezbeđeno po dva miliona dinara, rekla je Banjai.

Na javnom konkursu odabrani su privredni subjekti koji će raditi energetsku sanaciju.

Za zamenu stolarije imamo prijavljenih 16 privrednih subjekata i 3 za zamenu kotlova. Od njih će građani tražiti predračun sa kojim će konkurisati na Javni poziv koji je otvoren za građane od 27. avgusta do 16. septembra 2021. godine. Pravilnikom i tekstom Javnog poziva, koji građani mogu naći na internet stranici Grada Pančeva je detaljno objašnjeno ko ispunjava uslove za učešće na konkursu, koja dokumentacija je potrebna i na koji način će se rangirati pristigle prijave. Maksimalna sredstva koja građani mogu dobiti su u visini do 50 odsto od ukupno potrebnog iznosa, s tim što za zamenu stolarije taj iznos ne može preći 100.000 dinara, a za zamenu kotlova na gas 70.000 dinara. Subvencionisaće se samo celokupna zamena stolarije, odnosno zamena stolarije u celom stanu, kući ili na etaži ukoliko je u pitanju višespratna kuća. Građani mogu konkurisati ili za prvu ili za drugu meru, objasnila je Katarina Banjai.

Sve pristigle prijave komisija će rangirati na osnovu broja bodova, a potom izvršiti i terenski obilazak, radi uvida u stanje tih stambenih objekata, zaključno sa rednim brojem podnosioca prijave do kojeg su obezbeđena sredstva za subvencionisanje.

Tek nakon terenskog obilaska, kada se potvrde podaci koji su dati u prijavi, napraviće se konačna rang lista krajnjih korisnika koji će dobiti sredstva od Grada i Ministarstva rudarstva i energetike, zaključila je Katarina Banjai.

Detaljnije informacije možete pogledati na sledećem linku: http://www.pancevo.rs/ekologija/javni-konkurs-za-sufinansiranje-mera-energetske-efikasnosti-porodicnih-kuca-i-stanova-na-teritoriji-grada-panceva-za-2021-godinu/