DruštvoNaslovna

U Kovačici održana manifestacija „Dečja svadba“

U Kovačici je 29. avgusta održana 14. manifestacija „Dečja svadba“ koja je i ove godine okupila je brojne mališane koji su rekonstruisali tradicionalnu dečju svadbu.

Nošnje su se šarenile, a muzičke numere ređale između prikazanih svadbenih običaja i sve to u izvedbi dobro uigrane dece.

I ove godine manifestacija je imala humanitarnu dimenziju, te će novac koji je sakupljen u plesu sa mladom, biti upućen tamo gde je najpotrebnije.

Organizacija tradicionalno pripada Memorijalnom centru Dr Janko Bulik, a priključuje se i Galerija Babka koja svake godine upotpuni i obogati program odgovarajućim programom i izložbom.

 

 

Adam Jonaš, ispred Saveta mesne zajednice Kovačica, obratio se prisutnima na početku manifestacije.

Ovogodišnju manifestaciju posetio je i nj.e. ambasador Slovačke Republike u Srbiji, Fedor Rosoha. On je, kako običaji nalažu, takođe pozvan dolaskom svadbarske družine u nedelji koja je prethodila svadbi.

Petar Tvrdonj, ispred Bibiane (Bratislava, Slovačka) uručio je nagrade za sve učesnike i posebno pet tablet računara za najbolje među njima. I on je, takođe, pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo načinom realizacije ove tradicionalne kovačičke manifestacije.
Ispred opštine Kovačica, nagradu za doprinos u kulturi i očuvanju kulturne baštine dobio je Pavel Balaž ispred Memorijanog centra Dr Janko Bulik.

Nagradu je predala u ime predsednika opštine Kovačica, Jaroslava Hrubika, Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica. Melišova je istakla da je Dečja svadba izuzetno doprinela da se dobro ime o Kovačici čuje daleko i izvan naše opštine i granica naše zemlje.
Ispred posetilaca u punoj sali Doma kulture „3. oktobar“ u Kovačici nastupila su i deca iz Padine i to u okviru Udruženja Slnečnica. Oni su izveli tradicionalne slovačke igre i pesme, a na harmonici pratio ih je nastavnik muzike, Vladimir Halaj.

 

 

Manifestacijom su obuhvaćeni neki elementi svadbe odraslih, koje oponašaju deca i koji su karakteristični za slovačke svadbe u Vojvodini. Na ovakvoj svadbi učestvuju deca od 5 do 12 godina, obučena u tradicionalne nošnje.

Veliki broj meštana i gostiju imao je priliku da pogleda i priseti se kako je ranije u Kovačici izgledala jedna slovačka svadba.

„Dečja svadba“ već godinama ispunjava svoju misiju čuvanja kulturne tradicije, običaja i starine. Događaj se tradicionalno održava krajem avgusta ili prvih dana septembra i slavi mladost, a neguje baštinu predaka.

Ova dečja igra ima dugu tradiciju i datira još od osnivanja same Kovačice, a trajala je sve do 70-ih godina prošlog veka. Posle četiri decenije kako su prestala deca da se tako igraju, meštanima je pošlo za rukom da u razgovoru sa decom i roditeljima ponovo ožive ovu dečju igru. Prva obnovljena Dečja svadba realizovana je 2007. godine i imala je oko 200 učesnika – dece iz Kovačice starosti od 5 do 12 godina.

Cílj održavanja ove dečije igre je da se sačuva od zaborava dečija igra, kroz ovu igru treba naučiti decu da pevaju slovačke narodne pesme i igre, slovačke svadbene vinše, pokazati deci način oblačenja i nošenja narodne nošnje, kao i prezentovanje starinskih specijaliteta, a najvažnije od svega jeste naučiti decu kako da se igraju sa svojim vršnjacima bez nasilja.