NaslovnaSport

U Bačkoj Topoli otvoren najmoderniji stadion

U Bačkoj Topoli je otvoren jedan od najmodernijih sportskih terena TSC „Arena“, čija je izgradnja počela 2017. godine i u okviru kojeg se nalazi centralni teren Fudbalske akademije TSC.

Stadion je svečano otvorio predsednik FK TSC Janoš Žemberi, zajedno sa kapitenima klubova TSC i Ferencvaroš, koji su poslednji međusobni susret imali 1980. godine Ištvanom Kovačom i Tiborom Njiljašijem. Oni su izveli i početni udarac na utakmici simbolično nazvanom „Sto godina prijateljstva“.

Prijateljskom utakmicom između TSC-a i i najpopularnijeg mađarskog kluba Ferencvaroša je svečano otvoren centralni teren Fudbalske akademije TSC, na novom stadionu TSC Arena u Bačkoj Topoli.

Domaćin je slavio s 2:1 golovima Juga Stanojeva u 15. i Ifeta Đakovca u 90. minutu, dok je za gostujuću ekipu gol postigao Balint Bečei iz penala u 83. minutu.

Svečanosti su, između ostalih prisustvovali predsednici Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine Igor Mirović i Ištvan Pastor.

 

 

Na ceremoniji neposredno pred početak utakmice Njilaši, Kovač i predsednika kluba TSC Janoš Žemberi presekli su vrpcu i simbolično teren predali na korišćenje fudbalerima, a pre toga su novo fudbalsko borilište osveštali sveštenici pravoslavne, katoličke i reformatske crkve.

Kapacitet tribina ovog stadiona je 4.500 gledalaca, u izgradnju Fudbalske akademije, bez stadiona uloženo je 10 miliona evra, a celokupna investicija će koštati oko 15 miliona evra.

Generalni direktor FK TSC Palađi Sabolč kaze da već za nekoliko nedelja očekuje da budu odigrana utakmica sa FK Vojvodinom na ovom stadionu.

Mislim da su sada ovaj stadion i naša Akademije izazov. Mi smo napravili igrače koji igraju po ražnim klubovima po Evropi i svetu. Voleo bih da igrači dođu u naš klub i budu još bolji, a onda zaigraju za bolje za kvalitetnije klubove, rekao je generalni direktor FK TSC Palađi Sabolč.

Sabolč ističe da izgradnja stadiona vrhunac njihovog rada, kada su 2005.godine počeli da grade klub.

Mislim da smo danas zaokkružili priču koja je bitna za nas i za srpski fudbal, zaključuje Sabolč.

Janoš Žemberi, predsednik kluba naglasio da je otvoren novi teren dok dok će ostali delovi stadiona, koji uključuju hotel, spa centar, teretanu i druge sportske sadržaje biti završeni u narednoj godini, kada će TSC Arena poprimiti konačan izgled.

Mi se trudimo da ovo bude jedan sportsko rekreativni centar, centar naše Akademije i da naša deca tu dobiju šansu da im pružimo ono što na Akademiji nemamo, rekao je Žember i zahvalio mađarskoj državi, opštini Bačka Topola i Fudbalskom savezu Srbije na doprinosu koji su dali u gradnji novog fudbalskog stadiona.

Najavio je da će TSC narednu prvenstvenu utakmicu još igrati u Senti, a potom će na novom terenu u Bačkoj Topoli krajem septembra dočekati Vojvodinu.

 

 

U planiranju i izgradnji ovog najmodernijeg stadiona u Srbiji, koji je nikao na mestu starog Gradskog stadiona, vodilo se računa o energetskoj efikasnosti, investirano je u toplotne pumpe i solarne panele, kako bi se umanjila potrošnja spoljne električne energije, a projektanti su i na sve druge trenutno dostupne načine vodili računa o životnoj sredini i uslovima za održivi razvoj.

U klubu iz Bačke Topole, ponikli su i igrali mnogi fudbaleri, među kojima su Laslo Lerinc, Zvezdan Terzić, Zlatko Krmpotić, Nikola Žigić, Andrija Kaluđerović, Norbert Kenjveš kao i sadašnji reprezentativac Srbije Dušan Tadić. Dres reprezentacije Srbije sada nosi i Marko Petković, defanzivac TSC-a.

Tekst: L.V.
Foto: IC/TK