KulturaNajaveNaslovna

Izložba „Lucky to be alive“ u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu

Izložba pod nazivom „Lucky to be alive“ Nenada Gajića biće otvorena 6. septembra u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu. Izložba će biti otvorena do 20. septembra.

Autor izlaže seriju radova koju je započeo pre tri godine. To je serija hiperrealnih minijaturnih skulptura u proporciji uglavnom 1:3, urađenih do najsitnijih detalja, gde kao umetnik istražuje granice i pojmove živog i neživog, prirodnog i veštačkog, realnosti i iluzije, snova i jave, života i smrti. Svaka od ovih skulptura poseduje u sebi mehanizam koji pomoću baterija i elektromotora simulira disanje. Skulpture su urađene od visokokvalitetnog silikona, a od materijala su korišćeni – razne vrste platna za odeću, plastika i metal za izradu jezgra i mehanizma za simulaciju disanja, elektromotor, razne vrste dlaka, uglavnom alpakina, lisičja i dečja.

Većina radova predstavlja osobe iz mog privatnog života – mene, suprugu, sina, oca, braću, kao i neke životinje koje su simboli nekih ličnih doživljaja i pojava. Iako vrlo lični i ponekad eksplicitno razgolićeni, ovi radovi imaju jasnu konceptualnu nameru i poseduju univerzalnost koja odlazi od ličnog intimnog i postaje opšteprepoznato i blisko svima nama. Njihova idejna pročišćenost je svesna, pokušaj da se jednim osnovnim pokretom koji je specifičan za sva živa bića a to je pokret disanja, pokrenu pitanja o životu, smrti, čoveku, prirodi… Ovim se otvara i pitanje samog medija – da li je ovo i dalje skulptura ili postaje nešto drugo. Gde je ta granica? Veličina u mom radu je takođe bitna. Smanjivanjem, skaliranjem proporcija na tri puta manje od prirodne veličine produbljujem intimnu notu radova, stavljam ih u dimenzije tek rođenog deteta, i time budim zaštitnički i topao osećaj kod gledaoca. Tim postupkom pozivam gledaoce da zastanu, da poklone pažnju radu, jer jedino tako mogu primetiti te suptilne detalje, to sporo disanje i to vremensko trajanje koje ovi radovi poseduju. Na taj način ulaze u svet snova, ideja, osećanja i intimnog sveta svakog živog bića, kaže Nenad Gajić.

Na izložbi će biti predstavljeno osam radova: Dugi san, Zauvek sam, Jedan trenutak, Tišina, Noćna mora, Povratak, Devojka iz snova, Večnost.

Nenad Gajić je rođen 24. januara 1982. godine u Pančevu. Diplomirao je 2006. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za grafički dizajn. Od 2007. godine gradi karijeru u oblasti specijalnih efekata i filmske maske. Radi na mnogobrojnim domaćim filmovima, TV serijama i za pozorišta. Uporedo se interesuje za stop motion lutka animaciju.