DruštvoNaslovna

Predstavnici Grada posetili Klub za odrasla i stara lica u Pančevu

Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva i Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike, posetili su Klub za odrasla i stara lica u Ulici Josifa Marinkovića.

Prilikom posete, Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva je izjavila da su ovaj klub posetili kako bi obišli korisnike, upoznali se sa njihovim aktivnostima, uverili se u kvalitet usluge koja se ovde pruža, ali i da sagledaju potrebe za neko buduće delovanje.

Klubovi za odrasla i stara lica na teritoriji našeg grada dugi niz godina organizuju brojne programe za svoje korisnike. Preventiva zdravog starenja se obavlja kroz organizovanje kulturno-zabavnog i rekreativnog programa, gde je akcenat na aktivnostima, edukaciji i participaciji u društvenom životu. U okviru klubova za odrasla i stara lica korisnici se organizuju kroz sekcijski rad. Tako danas imamo aktivnih 10 sekcija, kao što su likovna, muzička, folklorna. Pored sekcija, klubovi organizuju za svoje korisnike izlete, izložbe slika, književne večeri, koncerte i slične aktivnosti. Ono što je veoma bitno i što smo se mi ovde na licu mesta i uverili, da se prilikom organizovanja ovih aktivnosti primenjuju sve epidemiološke mere. Mi smo u nekom prethodnom periodu obilazili klubove na teritoriji grada, razgovarali sa zaposlenima i utvrdili šta je to što nedostaje kako bi se kvalitet usluge u klubovima povećao. Iz tog razloga je grad Pančevo opredelio sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara rebalansom budžeta, kako bi se sanirali i adaptirali svi klubovi na teritoriji grada, i ovaj u kome se danas nalazimo, ali i preostala dva kluba, kako bi boravak naših starijih sugrađana bio prijatniji, rekla je Kuprešanin.

 

 

Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanje i socijalne politike rekao je da Grad vodi računa o najstarijim sugrađanima.

Grad brine o našim najstarijim sugrađanima i mogu da kažem da osim svih ovih aktivnosti koje smo ovde videli i sekcija, da u oviru klubova imamo i uslugu “Pomoć u kući”, pre svega za one najstarije i slabo pokretne osobe, gde 16 gerontodomaćica svakodnevno obilazi 70 korisnika. Osim toga, ovde je predviđen i program Narodne kuhinje, kao i penzionerski obrok o kojem smo pričali, a to je da svako ko je zainteresovan za taj obrok, može da se javi Centru za socijalni rad. Cena tog obroka je 160 dinara, s tim što grad subvencioniše taj iznos, tako da on može biti umanjen u zavisnosti od visine penzije. Za one sve najzdravije, a starije penzionere imamo organizovan sekcijski rad, a mi smo kao Grad obrezbedili sredstva i za likovnu sekciju, koju smo imali ove godine i na Divčibarima, kao i određena učestvovanja na Olimpijadi trećeg doba, gde oni učestvuju u sportskim aktivnostima i pokazuju rad kojim se bave u okviru klubova. U okviru sredstava koja su namenjena za klubove u ovoj godini, najveća sredstva ćemo uložiti u renoviranje kluba u Ulici Maksima Gorkog, a to je zapravo naša Narodna kuhinja, rekao je Milenko Čučković.