DruštvoNaslovna

Visina premije za mleko povećana sa sedam na deset dinara po litru

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem, posetio je firmu „Agro-polje“ u Bačkom Gradištu. Nakon toga se sastao sa stočarima i ratarima opštine Bečej. Teme sastanka bile su proizvodnja mleka i ovogodišnji rod kukuruza.

Ministar Nedimović je rekao da je visina premije za mleka od juče povećana sa sedam na deset dinara po litri i to će sada biti trajna vrednost.

To je povećanje od četrdeset odsto, koje na godišnjem nivou država plaća negde oko 25 miliona evra. Sa druge strane, vodimo intenzivne razgovore sa prerađivačima mleka, da oni sa svoje strane naprave neki ustupak i da cenu mleka povećaju, jer bez mlečnog govedarstva teško da uopšte možemo pričati o poljoprivredi, rekao je Nedimović.

 

 

Iako su nedavne analize pokazale da će kukuruz ove godine zabeležiti prosečan od oko šest tona po hektaru, prva berba pokazuje da će ovaj prosek biti premašen za oko deset odsto, kazao je ministar.

On je dodao da je Uprava za zaštitu bilja donela rešenje da svi otkupljivači kukuruza moraju da primene sve zaštitne mere, kako bi se izbegli problemi sa izvozom.

Poljoprivredna inspekcija će ovih dana obilaziti sve otkupljivače i videti da li oni primenjuju te mere, jer ne može da se desi da ne dođe do sušenja kukuruza i eventualne pojave aflatoksina. Mi taj luksuz sebi ne možemo da dozvolimo više. Činjenica je da na pojedinim prostorima, poput Kikinde, Bečeja i Šida, postoji kukuruz koji nije odgovarajućeg kvaliteta i njega moramo posebno da tretiramo, kako bismo sutra mogli kvalitetno da koristimo taj kukuruz, kaže Nedimović.

 

 

Na sastanku je bilo reči i o konkursu za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, konkretno za priključnu mehanizaciju, koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Nedavno su objavljeni rezultati i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora.

Obećavam da će budžet umesto 100 miliona ove godine biti, značajno veći u narednoj godini, da ćemo omogućiti da većina naših poljoprivrednika koji aplicira za ta sredstva, ta sredstva i dobije. Ove godine smo imali 1.700 prijava, a jedan od razloga većeg broja prijava je i mogućnost da ratari učestvuju na tom konkursu, rekao je Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Izvor: Vukašin Ljubojev/RTV Vojvodina