DruštvoNaslovna

Sekretar Čedomir Božić o podršci jačanju mladih u poljoprivredi

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika danas je , u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede, održana tribina “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU”.

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić istakao je značaj promovisanja omladinskog preduzetništva u oblasti poljoprivrede u cilju povećanja broja mladih koji se bave ovom privrednom granom. On je tom prilikom rekao da se resorni sekretarijat zalaže za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, jačanje kulture udruživanja mladih poljoprivrednika i njihov zajednički nastup na domaćem i stranom tržištu.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu se trudi da u kontinuiranim razgovorima sa mladim poljoprivrednicima pospeši programske mere, a samim tim i učestvuje u građenju jedne nove i moderne agrarne politike. Ove godine mladi poljoprivrednici su dobili mogućnost da započnu biznis u ovoj oblasti, a Pokrajinska vlada, preko resornog sekretarijata je izdvojila 200 miliona dinara subvencija koje su se odnosile isključivo na mlade poljoprivrednike, rekao je Božić.

On je poručio da će pored subvencija ovaj sekretarijat omogućiti mladim poljoprivrednicima i studijska putovanja koja će im koristiti za dalje unapređenje njihove proizvodnje.

 

 

Predsednik Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika Milan Borić naglasio je da ovo udruženje ima cilj da predstavlja i promoviše domaći agrar u zemljama članicama EU, kao i da preko Evropskog veća mladih poljoprivrednika – CEJA pokuša da utiče na odluke koje dolaze iz Brisela, a u korist srpske poljoprivrede.

Ovo je jedan od načina da se u našoj zemlji stvori bolji ambijent, odnosno uslovi koji bi omogućili bolji život poljoprivrednicima i njihovim porodicama, ali i celokupnim ruralnim sredinama. Tribina “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU” je odlična prilika da mladi poljoprivrednici dobiju više informacija o konkursima i subvencijama državnih institucija, kao i da čuju sve ono što ih interesuje od nadležnih predstavnika Ministarstva poljoprivrede i resornog sekretarijata, rekao je Borić.

Učesnici tribine bile su i Biljana Petrović, direktor Uprave za agrarna plaćanja i Ljiljana Petrović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.