DruštvoNaslovna

MKUD „Petefi Šandor“ u Pančevu obeležio 75 godina postojanja

Mađarsko kulturno umetničko društvo “Petefi Šandor” iz Pančeva obeležilo je 75 godina postojanja svečanim programom u Dvorani Kulturnog centra u Pančevu.

Događaju su prisustvovale zvanice iz političkog i javnog života Pančeva i pokrajine Vojvodine, kao i predstavnici Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne zajednice i ambasade Mađarske u Srbiji.

Jubilarni program proslave 75 godina neprekidnog delovanja Mađarskog kulturno-umetničkog drutšva „Petefi Šandor“ u Pančevu otpočeo je prijemom.

Karolj Ranc, predsednik MKUD „Petefi Šandor“ govorio je o najznačajnihim uspesima koje je ovo udruženje postiglo tokom 75 godina trajanja.

Goste i članove užeg rukovodstva društva primio je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Kulturno umetničko-društvo „Petefi Šandor“ uistinu je je društvo koje godinama na ovom prostoru predstavlja kulturu mađarske zajednice, njenu tradiciju i narodne igre. Ovo je, ponavljam, veliki događaj u životu Pančeva i važno je istaći bogatstvo koje potiče od brojnih narodnosti koje ovde žive, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara odao je priznanje radu ovog društva.

Sedamdeset peti rođendan „Petefi“ društva nije samo pančevački događaj, nije važan samo za Pančevo, nije važan samo za Sekelje donjeg Podunavlja, već za čitavu zajednicu vojvođanskih Mađara. Posebno to mogu da potvrdim nakon ovog programa koji smo danas videli i katarzičnih osećanja koja je doneo svaki pojedinačni nastup, rekao je Ištvan Pastor.

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku u svom svečanom govoru naglasio je da umetničko društvo „Petefi Šandor“ smatra najvažnijim kulturnim društvom Mađara u južnom Banatu, koje jača mađarski identitet i neguje njegovu kulturu.

Danas možemo da kažemo da ovdašnji Mađari, vojvođanski Mađari daju primer ostalim delovima mađarske zajednice. Daju primer u organizovanosti, povezanosti sa rodnim domom, primer za to kako uprkos svim teškoćama treba ostati, graditi i učini sve da budu u službi istorijskog pomirenja dve nacije, rekao je Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku.

U sedištu pančevačkog društva otvorena je izložba narodnih nošnji Marije Ereš, dobitnice nagrade Prima Primissima. Nakon toga u bogatom umetničkom programu, osim članova samog društva nastupio je i mešoviti hor Mađarskog kulturnog društva iz Kovina, kao i igrači i pevačka grupa mađarskog društva „Garai Sekelj“.

Šamu Kiš, rukovodilac sekcije narodnog pevanja, koji MKUD Petefi Šandor smatra svojom drugom kućom, veoma se rado prihvatio obaveze da pripremi svečani program.

Za program smo pripremili mešovitu pevačku sekciju, kao i naše devojke, pevačku grupu „Pantlika” i ansambl „Čorompolo” sa pevačicom Marijom Kemenj. Sa nama su bili i Društvo za čuvanje tradicije Sekelja iz mesta Gara, kao i Pevačko društvo „Keve” iz Kovina, rekao je Šamu Kiš.

Inače, Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor” iz Pančeva dobitnik je Nagrade za Mađare u dijaspori „Zoltan Kaloš”. Nagradu su dobili za 75 godina neprekidnog i sveobuhvatnog rada.