DruštvoNaslovna

NIS u ekološke projekte ulaže 107,5 miliona dinara, novac i za škole u Pančevu

Kako bi odgovorila na potrebe zajednice čiji je deo, kompanija NIS Gazpromnjeft je u 2021. godini svoj program „Zajednici zajedno” usmerila na oblast ekologije i zaštite životne sredine.

Sa 107,5 miliona dinara podržano je 29 projekata u 12 gradova i opština širom Srbije u kojima se program sprovodi – Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu.

Rezultati konkursa, odnosno spisak podržanih projekata, objavljeni su na veb stranici https://www.nis.eu/zajednici-zajedno/, kao i na sajtovima gradova i opština učesnica programa.

Vodeći se nacionalnim prioritetima u domenu smanjenja zagađenja vazduha i uređenja javnih parkovskih površina na inovativan ekološki način, fokus ulaganja kompanije NIS ove godine je na unapređenju energetske i ekološke infrastrukture ustanova obrazovanja, zdravlja, kulture, sporta koje su od značaja za sve građane lokalnih zajednica obuhvaćenih Programom. Kako je i javni interes za očuvanje životne sredine na visokom nivou, podrška ovoj temi u domenu društvene odgovornosti kompanije NIS je od izuzetnog značaja, saopšteno je iz Kompanije NIS Gazpronjeft.

U Pančevu novac su dobile Gimnazija “Uroš Predić”, osnovne škole „Goce Delčev“ u Jabuci, „Vasa Živković“ u Pančevu i “4. oktobar” u Glogonju.

Gimnaziji “Uroš Predić” u Pančevu za zamenu dotrajale stolarije koja nije menjana od osnivanja škole, u cilju poboljšanja energetske efikasnosti objekta i smanjenja gubitka toplotne energije opredeljeno je 5.657.240,90 dinara.

Osnovna škola „4. oktobar“ Glogonj je dobila 2.360.535,00 dinara za smanjenje utroška gasa za grejanje i gubitka toplotne energije kompletnom zamenom dotrajale stolarije u jednom od četiri objekta škole. U tom objektu se nalazi 6 učionica, kancelarija pedagoga, biblioteka, pripremna učionica, zbornica i učenički toaleti.

Školi “Vasa Živković” u Pančevu za zamenu dotrajale stolarije i vrata škole na ulazu koji koristi više od 600 učenika dnevno, u cilju smanjenja gubitka toplotne energije u zimskom periodu i povećanja energetske efikasnosti u delu objekta koji je najugroženiji opredeljeno je 2.937.135,00 dinara.

Za školu u Jabuci opredeljeno je 3.045.089,10 dinara za unapređenje energetske efikasnosti objekta škole zamenom dotrajalih prozora u 11 učionica čime će se smanjiti temperaturne razlike u prostoru škole i značajno uštedeti na troškovima grejanja u zimskom periodu.

Ovogodišnji ciklus programa „Zajednici zajedno“ NIS realizuje u saradnji sa resornim ministarstvima – Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije.

Program društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ kompanija NIS sprovodi od 2009. godine, a dosada je u partnerskim gradovima i opštinama realizovano više od 1.000 projekata vrednih 1,4 milijardu dinara koji su unapredili život zajednice u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta i socijalne zaštite.