DruštvoNaslovna

U Narodnom domu u Idvoru održani 42. Oktobarski susreti

U Narodnom domu u Idvoru, na dan rođenja naučnika Mihajla Pupina, održani su 42. Oktobarski susreti. Tom prilikom dodeljene su nagrade: Pupinova medalja, Selakova nagrada za najperspektivnije mlade, promocija u Počasnog građanina Idvora, a Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva nagradio je 14 svojih polaznika koji su bili prošle godine prvaci države u različitim naučnim disciplinama.

Pupinove medalje uručene su prof.dr Radovanu Pejanoviću koji je jedan od pokretača Fondacije za pomoć mladim naučnim radnicima čime se pokazao kao realizator Pupinovog duha, Momčilu Staniću jednom od osnivača Društva Mihajlo Pupin u Ljubljani, docentu doktoru Bobanu Kovačeviću koji je kao novinar radeći u Programu za dijasporu RTS afirmisao velikane srpske nauke, RTV OK iz Kovačice koja od početka redovno i kvalitetno izveštava o Oktobarskim danima, kao i Večernjim novostima.

Selakovu nagradu za najperspektivnije darovite učenike dobili su učenici Matematičke gimnazije Veljko Radić, Aleksandar Cucić, Aleksa Mađarević i Mateja Vukelić.

Za počasne građane Idvora proglašeni su dr Vladimir Cizelj i dr Dragoljub Cucić.

Nagrade Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ za osvojeno prvo mesto u republici dobili su učenici: Helena Delić i Petra Vitomirov – duo Fantastiko, Ognjen Petrov, Đurđija Đorđević, Veselin Vračar, Jaroslav Veseli, Anastasija Tošić, Aleksandar Cucić, Dunja Brkić, Nikola Demjanenko, Lena Kužić, Selena Gvozdenović, Anja Šušnjar, Andrej Počuča, Teodora Đorđević i Uglješa Kuzmanov.

Na dan rođenja Mihajla Pupina, već 42 godine, u njegovom rodnom Idvoru, održavaju se Oktobarski susreti. Tema ovogodišnjeg skupa inovatora, profesora, mladih talenata, jeste „Put u inovacijsko društvo“.

Jedan od osnivača NASE, prvi predsednik Njujorške akademije nauka, član više evropskih i svetskih akademija nauka, počasni doktor osamnaest univerziteta, profesor čiji su studenti postajali nobelovci, dobrotvor, publicista ili jednostavno Mihajlo Pupin. Za Pupinove kalemove smo svi čuli, ali ima još važnih izuma.

Sonar na primer, ne gledamo u nebo kao radar nego gledamo pod vodom. Onda rendgen. Bio je veoma opasan da se koristi, bila je duga ekspozicija. Napravio je toliku ekspoziciju da ne oštećuje tkivo, prenos signala na daljinu. Ostvario je bežični prenos između dva aviona, da ne govorim o njegovoj telefoniji, on je omogućio da govor postane razumljiv, kaže predsednik Organizacionog odbora Oktobarskih susreta prof. Branko Kovačević.

 

Dr Dragoljub Cucić

 

Priveli smo kraju štampanje svih Pupinovih patenata – 142. Ostalo je još par da malo sredimo. Ja mislim da ćemo mi do nove godine to dovesti do kraja, sve njegove patente, to će biti posebna knjiga“, naveo je predsednik Fondacije „Mladen Selak“, inž. Milan Božić.

U Idvoru je okrečena sala Narodnog doma, a zahvaljujući Istorijskom muzeju Srbije upotpunjena je postojeća izložbena postavka, kaže direktor Doma kulture „Mihajlo Pupin“ Svetislav Zakić.

Da se spomenik Mihajlu Pupinu postavi ispred zgrade ETF-a u Beogradu, da stoji paralelno sa Teslom, i to smo uspeli. Grad je formirao komisiju. Treba da se taj spomenik izgradi u narednih nekoliko meseci, ističe Branko Kovačević.

Pre stotinu godina Pupin je postao počasni građanin Zrenjanina i Bleda. Ovog oktobra u njegovom Idvoru govori se o tom datumu ali i još dve važne godišnjice – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije i 60 godina od prvog samita nesvrstanih u Beogradu.

Izvor: RTS i RCT „Mihajlo Pupin“