DruštvoNaslovna

VITMAN: Vrtić u Dolovu biće gotov do polovine decembra, sledi Banatsko Novo Selo

U Dolovu je u toku adaptacija dela prostora OŠ „Aksentije Maksimović“ za potrebe predškolaca u tom mestu. Radove je obišla gradska menadžerka Maja Vitman.

Pronašli smo mogućnost da, bez većih i zahtevnih radova, za potrebe predškolaca u Dolovu, adaptiramo deo prostora Osnovne škole „Aksentije Maksimović“, koja će im veoma brzo tokom njihovog odrastanja postati drugi dom, rekla je menadžerka Grada Pančeva Maja Vitman.

Stvaramo mogućnost da deca odrastaju u društvu vršnjaka. Ujedno, roditeljima olakšavamo da svoju decu ne voze u vrtić u Pančevo, ili da pronalaze altertivu za čuvanje. Po svojim znamenitostima i kulturi Dolovo je divno mesto za odrastanje. Tokom godina, u saradnji sa Mesnom zajednicom, radili smo na uređenju trgova i parkova, sportskih terena i rehabilitaciji ulica. Gotovo svaki deo Dolova ima barem po jedno dečje igračište. Ništa nam ne pričinjava veće zadovoljstvo od stvaranja boljih uslova za najmlađe, naglasila je Vitman.

Radovi su počeli 13. oktobra. Kao što se može videti, brzo napreduju. Rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana. Ugovorena vrednost je oko 15.200.000 sa PDV.

Posle obilaska objekta i razgovora sa direktorkom škole, odlučili smo da adaptiramo deo istočnog krila, koji ima i zaseban ulaz, ukupne površine od 387 kvadrata. Gradska uprava je zahvalna direktorki i njenom timu na saradnji i potrebnim informacijama, kao i celokupnom angažovanju prilikom izvođenja radova. Škola radi neometano. Deo gde se radovi izvode je obezbeđen, kako deca ne bi bila ugrožena. Adaptacijom pet učionica dobićemo prostor za boravak 52 mališana predškolskog i manjeg uzrasta, kaže Vitman.

U novom prostoru predškolske ustanove biće dve sobe za boravak dece, dva toaleta za decu, dve ostave, dve garderobe za decu, dve prostorije za vaspitačice sa toaletima, dve sobe za izolaciju, zajednička trpezarija i perionice za pranje posteljine, peškira i slično.

Svi pregradni zidovi biće od gipskartonskih ploča, novi podovi od PVC i keramike, kompletno će biti zamenjena fasadna stolarija. Uradićemo spuštene plafone od gipsarskih ploča, nova unutrašnja stolarija PVC biće sa nadsvetlima, a obrada zidova od keramike, univer ploča ili malterisanje sa bojenjem poludisperzivnom bojom, u zavisnosti od namene prostora. U plafonu je predviđena termoizolacija koja će služiti i kao zvučna izolacija. Za sve instalacije koristiće se postojeći kapaciteti i priključci, jer se adaptacijom ne uvećava potrošnja, što će dodatno uticati i da se mesečna potrošnja ne opterećuje, objašnjava Vitman.

Vitman naglašava da je projekat urađen u skladu sa Pravilnikom za predškolske ustanove, te da će da omogući bezbedan boravak dece.

Grad Pančevo ulaže u prosvetu, u stvaranje novih mogućnosti za održavanjem kvalitetnije nastave, ali i naravno preuređenja i stvaranje mogućnosti izgradnje novih objekata. U toku ovog meseca vrtić „Zabavnik“ u Cara Dušana počeo je sa radom. Taj vrtić je grad kupio iz sopstvenih prihoda i time omogućio boravak 150 dece, odnosno 7 grupa. U toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu za izgradnju novog vrtića za decu u nasenju Strelište u Pančevu, kao i izrada tehničke dokumentacije za adapraciju dela prostora Osnovne škole u Banatskom Novom Selu. U toku prošle godine otvoren je vrtić u Banatskom Brestovcu i Ivanovu, podseća Vitman.

Ona naglašava da je cilj Gradske uprave da svako naseljeno mesto ima svoj vrtić.

Maksimalno radimo na tome da pomognemo roditeljima, a deci omogućimo zdravu i socijalno ispravnu sredinu za odrastanje. Od devet naseljenih mesta, jedino Dolovo i Banatsko Novo Selo čekaju svoj prostor, koji će veoma brzo biti rešen. Sa radovima u Banatskom Novom Selu, krećemo početkom sledeće godine. I tim putem sva naseljena mesta će imati svoje vrtiće. Srećni smo zbog toga, a obećanje koje smo dali građanima ispunjavamo. Zahvalni smo na njihovoj podršci i mogućnosti da ulažemo za potrebe sve naše dece i građana, rekla je Maja Vitman.

Foto: Rendering/budući izgled vrtića u Dolovu