DruštvoNaslovna

Bespovratna sredstva za kupovinu kuće sa okućnicom za porodicu iz Glogonja

Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva, zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike, prisustvovao je u ime grada Pančeva, potpisivanju ugovora između predstavnika Ministarstva za brigu o selu, Grada Pančeva i porodice Bogdanović, koja je ovom prilikom dobila bespovratna sredstva namenjena za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Prvi dan novembra je rok za prijavu na konkurs Ministarstva za brigu o selu za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, koji je raspisan početkom jula. Uredbom Vlade Srbije predviđena je subvencija od 1,2 miliona dinara kao maksimalan iznos za kupovinu jedne seoske kuće sa okućnicom.

Grad Pančevo se među prvim gradovima i opštinama uključio u ovaj program, a Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva, pruža svu administrativno-tehničku pomoć za apliciranje. Grad Pančevo pruža potpunu podršku kako bi bračni i vanbračni partneri, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice, do 45 godina života, lako i brzo došli do kuće u nekom od pančevačkih naseljenih mesta.

Do sada je poslato tri zahteva i odobrena je, za sada, kupovina jedne kuće u Glogonju za mladi bračni par Bogdanović. U planu je da se do kraja oktobra nastavlja sa apliciranjem za kupovinu kuće sa okućnicom.

Opšti cilj jeste smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima Republike Srbije, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo, rešavanjem stambenog pitanja.