DruštvoNaslovna

Gradonačelnik Stevanović: Pančevo zaslužuje moderan fudbalski stadion pristupačan za sve građane

Grad Pančevo raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju fudbalskog stadiona u okviru Sportsko rekreativnog centra Strelište. Rok za podnošenje ponuda za izradu tehničke dokumentacije je 4. novembar 2021. godine.

U okviru stadiona potrebno je smestiti i dodatne komercijalne sadržaje poput fan-šopa, prodavnica, restorana, kafe bara, teretane i slično.

Konfiguracija tribina trebalo bi da bude takva da se one planiraju sa sve četiri strane terena, s tim da je zapadna tribina klasifikovana kao glavna i ona služi za smeštaj svih oficijelnih takmičarskih sadržaja.

U okviru zapadne tribine potrebno je planirati sadržaje propisane UEFA pravilnikom kako bi se zadovoljili svi takmičarski uslovi. Isto tako, na zapadnoj tribini potrebno je planirati i PRES segment i to: pozicije TV kamera, TV studio, novinarske kabine i novinarske lože, nezavisne putanje ulaska u stadion…

Na zapadnoj tribini neophodno je planirati i VIP sadržaje poput centralne svečane lože kao i adekvatan broj posebnih boksova koji imaju zatvoreni deo i deo sa mini tribinom.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva kaže da je ovaj grad ozbiljan, grad koji raste i uređuje se i da je potrebno da se uređuje u svakom smislu i u različitim oblastima.

U prethodnom periodu mi smo uradili mnogo stvari koje su vezane za one najbitnije životne stvari kao što su proširenje ili izgradnja kanalizacione mreže tamo gde je nije bilo, ili projektovanje nove kanalizacione mreže. Tu pre svega mislim na Memorandum o razumevanju koji smo potpisali sa „Metitom“ koji će obuhvatiti i projektovanje i izgradnju kanalizacione mreže u naseljenim mestima i izgradnju prečistača otpadnih voda. Bavili smo se širenjem vodovodne mreže tamo gde je nije bilo i u tom pogledu smo radili na projektu pre svega magistralnog voda od Kačareva ka Banatskom Novom Selu kako bi stanovnici Banatskog Novog Sela imali gradsku vodu. Radili smo puno toga što je vezano za lokalnu putnu infrastrukturu. To su sve stvari koje su od izuzetnog značaja za sve naše sugrađane, ali smo hteli da u budućnosti posvetimo pažnju i drugim stvarima koje su društvena nadgradnja. Tu mislim na kulturu, sport, omladinu. Ove godine smo uradili kompletnu rekonstrukciju dvorane Kulturnog centra Pančevo. Razmišljajući šta bi dalje mogli da radimo kako bismo Pančevo izdigli za bar još lestvicu više, kada smo sagledali našu sportsku infrastrukturu negde se rodila ideja da je potrebno izgraditi moderan fudbalski stadion, kaže gradonačelnik Stevanović.

Ovakva ideja kod Pančeva postoji odavno, ali kako kaže gradonačelnik, ova vlast je spremna i kadra da tu ideju i realizuje i da izgradi fudbalski stadion kakav Pančevo i zaslužuje.

 

Na ovoj lokaciji biće budući gradski stadion

 

Mi imamo fudbalski stadion koji se nalazi u centru grada, ali to je stadion koji više ne zadovoljava standarde koji su danas potrebni. Gledajući šta je to što je danas potrebno da se uradi, pre svega po UEFA standardima, i standardima koje zahteva i naša Superliga, došli smo do toga da nam je potreban stadion kakav smo i projektnim zadatkom i konkursom za izradu projektno-tehničke dokumentacije definisali. To je stadion koji ima četiri tribine, koji će biti dostupan svima. Tu mislim i na osobe sa invaliditetom, na majke sa decom, na sve ljude koji žele da dođu da gledaju sportsko takmičenje, koje će se održavati na budućem stadionu, da mogu jednostavno da pristupe tom stadionu i da se obezbedi dovoljan broj parking mesta za sve koji budu dolazili”, kaže Stevanović.

Gradonačelnik Aleksandar Stevanović kaže da Pančevo zaslužuje da ima moderan stadion, kapaciteta 5.000 – 5.500 mesta.

Videćemo šta će projekat da omogući. Stadion će imati sve neophodne prateće sadržaje uz sam fudbalski teren. Tu mislim i na administrativne prostore, na svlačionice za domaće i gostujuće timove, prostor za medije, imaće VIP ložu, reflektore tako da će moći da se odigravaju utakmice i u večernjim terminima, dovoljan broj parking mesta, jer to je nešto što nas je i opredelilo da promenimo lokaciju, da ne radimo to na postojećoj lokaciji Gradskog stadiona. Opredelili smo se za parcelu kraj Sportsko-rekreativnog centra „Strelište“. Stadion će se nalaziti pored Hale sportova, na parceli koja je gradska i koja je namenjena za sport i rekreaciju. Na toj parceli imamo i tehničke mogućnosti da izgradimo stadion kakav Pančevo zaslužuje da ima. Kada izgradimo stadion, s obzirom da će biti po UEFA standardima, otvoriće se i mogućnost za održavanje određenih utakmica međunarodnog karaktera”, rekao je Aleksandar Stevanović.

Grad Pančevo je raspisao javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije sa ciljem da se dobije projekat za izvođenje tog stadiona i građevinska dozvola.

 

Lokacija budućeg gradskog stadiona u Pančevu

 

Ovaj je izuzetno kapitalan projekat, čiju izgradnju Grad Pančevo neće moći sam da finansira. O nekim rokovima vezanim za samu izgradnju u ovom momentu bilo bi neozbiljno govoriti. Ozbiljno pristupamo kompletnom poslu. Mi ćemo, svakako, kada budemo spremni s projektom i građevinskom dozvolom, ući u razgovore sa svim resornim državnim institucijama, da vidimo na koji način ćemo obezbediti sredstva za izgradnju stadiona. Spremni smo da gradimo stadion, ozbiljni smo u nameri da ga izgradimo, a nakon dobijanja građevinske dozvole ući ćemo u posao obezbeđivanja sredstava za izgradnju stadiona, zaključio je Aleksandar Stevanović.

Vrednost ove nabavke procenjena je na 14,5 miliona dinara, odnosno oko 123.000 evra. Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji u planu je izgradnja fudbalskog stadiona, kapaciteta najmanje 5.000 sedišta u skladu sa UEFA pravilnikom o stadionskoj infrastrukturi, za treću kategoriju stadiona. Procenjena okvirna površina stadiona je do 15.000 m2 bruto razvijene površine.