DruštvoNaslovna

Kovin gradi replike drvenih šajki iz 17. i 18. veka, za turističku plovidbu Dunavom

Šajka, jedna od dve koje će biti izrađene na osnovu Projekta “Sagradiću šajku na kovinskom Dunavcu”, doplovila je u rukavac Dunava, poznatiji kao kovinski Dunavac i danas će biti kompletno opremljena. Druga šajka biće završena do kraja godine.

Divna Kirilov, direktorka Turističke organizacije opštine Kovin, kaže da je ta organizacija, za pomenuti Projekat, dobila pet miliona dinara od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i da je ostatak potrebnih sredstava obezbedila lokalna samouprava.

Šajke su bile laki i brzi drveni brodovi iz 17./18. veka. Upotrebljavali su ih Srbi u Vojvodini, Mađari i Turci na Dunavu i Kozaci na Dnjepru. Manji brodovi su koristili vesla, a veći su bili jedrenjaci. Ti jedrenjaci su, svojim izgledom, najviše podsećali na male galije. Šajke su bile neobično okretne i kao takve idealne za patroliranje i brze prepade. Obično su imale naoružanu posadu koja je u zavisnosti od veličine šajke mogla da ima i do 30 ljudi. Bili su poznati kao Šajkaši. Na vrhu šajke se obično nalazio top. Na prostorima Vojvodine, prvi put su počele da se upotrebljavaju za vreme turskih upada u Ugarsku, a u Austrijskom carstvu su se koristile sve do 19. veka, kaže Divna Kirilov, govoreći o istoriji ovih poznatih plovila.

Šajke iz Kovina koristiće se u turističke svrhe, za obilazak okolnih interesantnih lokacija.

Kao što se može videti na fotografijama, već privlači znatiželjne.

 

 

S obzirom na njihovu opremljenost, ljubitelji plovidbe Dunavom, od proleća 2022. godine, moći će da uživaju u vožnji i da se na trenutak vrate u istoriju, jer su ove šajke verodostojne onima iz 17./18. veka, samo su malo modernije opremljene, dodaje Divna Kirilov.