KulturaNaslovna

Dragana Milošević uručila jubilarnu književnu nagradu pesnikinji Jasmini Topić iz Pančeva

Pesnikinji iz Pančeva Jasmini Topić 22. oktobra na svečanosti u Novom Sadu uručena je nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ koja je ove godine dodeljena po 45. put.

U ime Pokrajinske vlade, pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i u svoje lično ime čestitam vam na nagradi, koja sa ponosom nosi ime naše prve srpske pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje, u nadi da će vaše pesničko nadahnuće, kreativnost i rad biti primer mlađim generacijama pesnikinja, rekla je u Kulturnom centru Vojvodine “Miloš Crnjanski” pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručujući nagradu pesnikinji Jasmini Topić za zbirku pesama “Privremeni boravak”.

Čestitajući članovima žirija i kolegama iz Kulturnog centra „Miloš Crnjanski“ na istrajnosti i negovanju pisane reči, kulture uopšte, negovanju tradicije, pa samim tim i običaja, sekretar Milošević je istakla da ovu jubilarnu 45. književnu nagradu u okviru manifestacije “Milici u pohode”, koju Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski” organizuje u znak sećanja na Milicu Stojadinović Srpkinju treba da dočekamo sa ponosom, jer je jedinstvena po njenim propozicijama i negovanju poezije, pisane reči i književnosti i kao takva je za primer i podstrek mladima, da istraju, da budu kreativni, ambiciozni i uporni u želji da svoje misli pretoče u liriku.

Zbog svega toga važnost postojanja institucija kulture, čiji smo osnivači, a koje imaju ovakve književne manifestacije jeste naše zaveštanje, a i dužnost prema onima koji moraju da nastave da neguju sve ono što čini naš identitet, a to je upravo pisana reč, jezik, kultura i tradicija, istakla je Dragana Milošević.

Ispred Kulturnog centra „Miloš Crnjanski“ reči čestitke uputio je direktor Nenad Šaponja ističući da poezija jeste suština literature, jer ona se ne hvata i ne podrazumeva, ona se živi, a to je ovogodišnja laureatkinja i osetila.

U ime članova žirija obratio se predsednik dr Zoran Đerić koji je rekao da je pesnikinja Jasmina Topić iz Pančeva u svojoj zbirci pesama “Privremeni boravak” (“Arhipelag”, 2020) dosegla pesničku zrelost i da je u ovoj knjizi lirski subjekat upravo ona, kao putnik koji se oglašava iz različitih krajeva, a putovanje prima oblik čitanja sveta i sebe. On je dodao da je ove godine stiglo 17 dela brojnih autorki i da je Jasmina Topić izabrana jednoglasnom odlukom žirija za najbolju pesničku zbirku ženskog autora objavljenu na srpskom jeziku između dve manifestacije.

Laureantkinja Jasmina Topić se ovom prilikom svima zahvalila na ovoj prestižnoj pesničkoj nagradi i istakla da joj je drago što će sa ponosom nositi laureat nagrade naše prve pesnikinje, čije ime i na ovaj način traje i što sama nagrada obogaćuje književnu scenu Srbije.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje