KulturaNaslovna

U Pančevu počeo 50. Salon umetnosti

U svečanoj Sali Narodnog muzeja Pančevo 26. oktobra otvoren je 50. Salon umetnosti Pančeva. Prisutnoj publici na otvaranju obratila se Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu.

Izuzetna mi je čast što večeras otvaramo pedesti, jubilarni, Salon umetnosti. Pedeset godina nije mali period, ovaj Salon je pretrpeo brojne promene, ali je važno istaći da mi je drago što vidim mlade ljude večeras na otvaranju. Čitajući tekstove iz istorijata Salona, stekla sam utisak da su autori koji su ih pisali želeli da se podsetimo nekih prošlih vremena, a ja mislim da je ovo vaše vreme, vreme mladih autora – najbolje, i da ulazimo u novu epohu Salona spremni da se prilagodimo velikim promenama i da idemo napred, rekla je Marija Jević.

Vuk Vučković, umetnik iz Pančeva i selektor je na otvaranju izjavio da je veoma zadovoljan izložbom.

Izložba koja je pred vama je zaista fantastična. Hvala svima koji su pomogli u postavci i organizaciji. Da Pančevo ne treba da brine o tome da li će biti novih, mladih i talentovanih umetnika, svedoči kvalitet radova predstavljenih na ovogodišnjem Salonu, rekao je Vučković.

Ove godine, kao i prethodnih, dodeljene su nagrade najzapaženijim radovima Salona. Žiri u sastavu, selektor: Vuk Vučković, umetnik, Dimitrije Jovanov kustos Narodnog muzeja Pančeva i Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra, odlučio je da prvu nagradu Salona dodeli Urošu Ogrizoviću, za rad Odiseja zla – menjanje fundamenta (2020, ručno oblikovan porcelan i zlato), kao i dve druge ravnopravne nagrade Anji Arambašić (Predeo, 2021, ulje na platnu) i Katarini Petrović (Detinjstvo, 2021, grafitna olovka na papiru, grupa radova).

Salon umetnosti je najstarija manifestacija u Kulturnom centru Pančeva, sa sada već retkim fenomenom – revijalnom izložbom umetničkih radova u lokalnoj sredini. Tema ovogodišnjeg Salona bila je retrospektiva svih prethodnih salona i podsećanje na dobitnike nagrada.

Salon umetnosti je prvi put organizovan u Narodnom muzeju Pančevo 1971. godine. Nakon tri godine od prvog izdanja, organizaciju izložbe preuzela je novoosnovana Galerija savremene umetnosti, koja i danas realizuje ovaj program. Umetnički radovi su birani na konkursu, a potom i nagrađivani od strane žirija sastavljenog od eminentnih istoričara umetnosti. Tokom devedesetih godina prošlog veka koncepcija izložbe se menja u autorsku izložbu, ali je zadržan i koncept organizacije konkursa. U ovom periodu izložba se distancirala od početnog povoda – Dana Pančeva, a 2002. godine naziv je promenjen u Salon umetnosti Pančeva. Godine 2008. izložba je prvi put organizovana kao autorska s internacionalnom selekcijom.

Ovogodišnji Salon umetnosti Pančevo podržali su Grad Pančevo, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i Narodni muzej Pančevo.

Radovi su izloženi u Narodnom muzeju Pančevo, Galeriji savremene umetnosti, Galeriji Milorada Bate Mihailovića, i Foajeu Kulturnog centra Pančeva, do 26. novembra.

Foto: Marko Zorić

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts