NaslovnaZdravlje

Zavod za javno zdravlje Pančevo danas radno obeležio 30 godina samostalnog rada

Zavod za javno zdravlje Pančevo danas je radno obeležio dva značajna jubileja – 30 godina samostalnog rada i 100 godina obavljanja preventivne delatnosti na ovim prostorima.

Kako direktorka Zavoda dr Ljiljana Lazić kaže obeležavanje Dana zavoda i protiče pod sloganom „U susret jubilejima – prevencija od španske groznice do kovida 19“.

Zavod za javno zdravlje je današnji praznik obeležio radno na dve privremene lokacije na koje smo izmešteni zbog rekonstrukcije Opšte bolnice Pančevo u nadi da ćemo uskoro završiti i useliti se u svoju zgradu. Imamo informaciju od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima da je Vlada Srbije odobrila sredstva za renoviranje zgrade Zavoda za javno zdravlje u Pančevu. Uz pomoć grada i pokrajinske i republičke vlade nadamo se da ćemo u što kraćem roku objekat privesti nameni, kaže dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Pančevu.

Kroz 100 godina obavljanja preventivne delatnosti na ovim prostorima Zavod za javno zdravlje se razvijao od organizacije prevencije i lečenja zaraznih bolesti do organizacije i nadzora nad vakcinacijama od zaraznih bolesti.

 

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo

 

Kada su zarazne bolesti na neki način bile pod kontrlom akcenat u radu se stavljao na prevenciju masovnih nezaraznih bolesti, pogotovo kardiovaskularnog sistema i malignih bolesti, kao i prevenciju riziko faktora životne sredine. U tom smislu pristupilo se ispitivanju kvaliteta vazduha, vode za piće, namirnica, buke i svega onoga što može da dovede pojave bolesti kod građana. Po samoj delatnosti Zavod za javno zdravlje je preventivna javno zdravstvena ustanova. Akcenat je na javnom zdravlju, fokus je na građanima, a ne na pojedincu, objasnila je dr Ljiljana Lazić.

Otkako se pojavila pandemija virusa kovid 19 Zavod za javno zdravlje ponovo je angažovan na lečenju i prevenciji zaraznih bolesti i na nadzor i organizaciju vakcinacije od kovida 19.

Zavod za javno zdravlje je dao veliki doprinos u dijagnostici virusa kovid 19, jer smo vrlo brzo uspostavili PCR i antigenstko testiranje građana na kovid 19. Sada sprovodimo i testiranje na prisustvo antitela osoba koja su preležale ili bile u kontaktu s obolelima od kovida. Zahvaljujući velikom angažovanju i stručnosti zaposlenih koji su najveća snaga kolektiva trudimo se da se epidemija stavi pod kontrolu i da se zaustavi epidemija kovida kako bismo se u narednom periodu bavili i drugim oblastima koje su takođe delatnost Zavoda, kaže dr Ljiljana Lazić.

 

 

Vakcinacija protiv virusa kovid 19 i dalje se u Pančevu obavlja na punktu „Higiji“ u Domu zdravlja, povremeno se uključuje i Preventivni centar čije prostorije su prekoputa „Higije“. Građani se mogu vakcinisati svakog radnog dana i subotom i nedeljom od 8 do 20 časova. Ukoliko bude potrebe organizovaće se ponovo i mobilni vakcinalni punkt, koji omogućava izlazak autobusa na teren i vakcinaciju građana u njemu.

Zavod za javno zdravlje Pančevo kao posebna zdravstvena ustanova osnovan je 1. novembra 1991. godine.