KulturaNaslovna

Darko Ješić u Zrenjaninu predstavio svoj roman “Via Dolorosa”

Darko Ješić iz Starčeva predstavio je drugo izdanje svog romana “Via Dolorosa” 9. novembra u prostorijama Mesne zajednice „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu.

Na promociji ove knjige odlomke je čitao glumac Jovica Jašin, a tamburašku podršku pružio je slikar i muzičar Nikola Poljak.

U svom romanu pod simboličnim naslovom Via Dolorosa („Čigoja“), prošlogodišnji kandidat za NIN-ovu nagradu, čuvenu stazu kojom je prošao Hrist na putu ka Golgoti, uzima kao metaforu muka i iskušenja jednog čoveka, jedne porodice, ali i naroda u celini.

 

Na ovom svetu svako mora proći svojim putem suza. To je sudbina čak i pojedinih naroda, što je nama dobro poznato. Ne bismo ni život dobro razumeli da nije stradalništva. Svaki čovek svakodnevno kreće ovakvom stazo, kaže Ješić.

Nimalo slučajno, autor radnju svog prvog romana smešta u vremenski okvir od 1900. do 1953. godine – burno razdoblje dinamičnih promena država, režima i ideologija na ovim prostorima. Kroz pripovest o životnim iskušenjima banatskog slikara Tomislava Tabačkog, Ješić podseća na usud svih umetnika, ali nas vraća i vraća u vreme koje je otvorilo pitanja na koja još uvek nemamo sve odgovore.

Roman “Via Dolorosa” večeras u 19 sati će biti predstavljen u Domu kulture u Glogonju.