KulturaNaslovna

Izložba o 100 godina od rođenja slikara Zorana Petrovića iz Sakula

Velikom izložbom Narodni muzej Pančevo obeležio je 100 godina od rođenja slikara, skulptora i pisca Zorana Petrovića iz Sakula.

Autor postavke je kustos istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov, dok je prostorno oblikovanje izložbe i dizajn izložbenih panoa uradio grafički studio Žiža. Takođe, izložbu je pratio i bogato urađen katalog.

Pored autora postavke na otvaranju su govorili direktor Narodnog muzeja Pančevo Miroslav Birclin i Zoranov bliski prijatelj, glumac Miroslav Žužić.

 

 

Zoran Petrović rođen je 7. aprila 1921. godine u selu Sakule, završava Gimnaziju u Pančevu, kasnije se pridružuje partizanskim jedinicama i učestvuje u borbama protim okupatora da bi nakon završetka rata postao jedan od glavnih pokretača kulturne i umetničke scene u Jugoslaviji, stvarajući svoja fantastična platna i skulpture, stvarajući generacije novih umetnika kroz svoj rad na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, pišući knjige…

„Pančevo je grad moje mladosti. U njemu sam prva slikanja izvodio kao đak Gimnazije akvarelom i uljanim bojama. Kao dete sa sela zavoleo sam varoške ulice, lepe kuće na jedan kat sa kupolama i tornjeve crkvene i obale Tamiša i nasipe i velike lađe na tamiškom pristaništu. U ovoj varoši poželeo sam da postanem slikar.
Ovim Legatom uzvraćam Pančevu moje dugovanje za lepotu i dobrotu kojom su me ljudi i grad prihvatili.
Legat posvećujem uvaženim profesorima pančevačke Gimnazije koji su nas vaspitavali i u život usmerili, i đacima generacije sa kojima sam maturirao 1942/43. školske godine.“

Ovako Zoran Petrović (1921-1996) opisuje svoj odnos prema Pančevu prilikom svečane dodele Legata gradu Pančevu maja 1989. Pančevo, nakon Sakula, na drugom mestu kao potreba, ušlo je u Zoranov svet, postalo mitsko i stvarno kao i rodno mesto. Povezanost začeta u ranom gimnazijskom periodu, kada stanuje u njemu, pretvorila se tokom umetnikovog života u naročitu naklonost i ljubav. Pančevu se vraćao sledom svoje profesionalne karijere obeleživši u njemu bitne etape umetničkog razvoja – te mu je grad često bio prvi pratilac i mesto rađanja pionirskog uspeha.

Pančevački legat kojem je svojevremeno sticajem okolnosti pridodat i legat iz Sakula (umetnička dela i dokumentarni materijal iz Galerije u umetnikovoj kući) svedok je bogatstva imaginacije i svestranosti legatora, jednog sveta koji je stvorio svojim likovnim i literarnim radom i životom obično-neobičnog čoveka, i upravo obuhvata njegov vek stvaranja gotovo celovito od 1946-1993. Sadrži više od tri stotine pedeset slika, crteža, skultura, grafika, kolaža, akvarela i reljefa uz vredan dokumentarni materijal.

Izložba je rezultat su trogodišnjeg istraživanja autora izložbe Dimitrija Jovanova, kustosa istoričara umetnosti Narodnog muzeja Pančevo, i restauracije i konzervacije slika i skulptura iz Legata Zorana Petrovića, koje je uspešno realizovala Gordana Đurađević Prvanov, konzervatorka-restauratorka Narodnog muzeja Pančevo. Projekat je trajao tri godine uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

U svečanom delu nastupio je muzički trio u sastavu Marijana Gavranović, Dositej Novaković i Robert Balint, koji su svirali muziku iz filma Hitler iz našeg sokaka, snimljenog prema scenariju Zorana Petrovića.

Tekst i foto: www.glasopova.rs