DruštvoNaslovna

Projekat ECOWAVES: U pripremi inovativni modeli upravljanja lučkim otpadom

Projekat ECOWAVES (https://ecowaves.adrioninterreg.eu) realizuje 8 partnera iz 7 evropskih zemalja u okviru Interreg V-B Jadransko-jonskog programa (ADRION). Otpočeo je u martu 2020. godine i trajaće do kraja avgusta 2022. godine.

Prepoznajući ekološke rizike vezane za ilegalno odlaganje brodskog otpada i neadekvatno upravljanje otpadom u lukama, projekat ECOVAVES se fokusira na ostvarenje dva cilja: kreiranje transnacionalne strategije za upravljanje otpadom u lukama i formiranje transnacionalne mreže za zaštitu životne sredine u području luka. Glavni rezultati će biti nove transnacionalne smernice, inovativni modeli upravljanja lučkim otpadom, lučke oblasti opremljene eko ostrvima i svetlosnim signalnim sistemom, oprema za monitoring sa najsavremenijim tehnologijama, kao i sporazumi koje potpisuju kompanije za krstarenje.

14. decembra 2021. godine, Eko zona Ada Huja doo, projektni partner iz Srbije, organizovala je okrugli sto o rezultatima SWOT analize postojećih zakona i propisa za upravljanje lučkim otpadom, koja je ranije ove godine urađena u svakoj od zemalja koje učestvuju u projektu. Događaj je imao hibridni oblik (onlajn i fizičko prisustvo) i okupio je više od 30 učesnika.

Diskusija je dovela do zaključka da u svakoj zemlji uključenoj u projekat postoji prostor za poboljšanje u pogledu unapređenja postojeće regulative, a još više u njenom sprovođenju u praksi, tako da projekat ECOWAVES predstavlja izuzetnu priliku za interesne strane iz svih zemalja da zajedničkim naporima dođu do najboljih lokalno primenljivih rešenja.