AktuelnoDruštvo

Subotičanka Adriana Lushezy izlicitirala najvišu cenu za dres s potpisom Novaka Đokovića

BEČ – Subotičanka Adrianna Lushezy dala je najvišu cenu za dres sa potpisom Novaka Đokovića na 24. Svetosavskom balu u Beču.

24. Svetosavski bal u Beču održan je uz zvuke valcera, violina, ali i trube. U svečanim toaletama, uz austrijske i srpske taktove u Hofburg palati okupilo se oko 1.500 gostiju, a nastupilo je oko 200 umetnika.

Reč je o jednom od najprestižnijih okupljanja srpske zajednice u u glavnom gradu Austrije. Sa druge strane, deo je i čuvene balske sezone i svetosavskih svečanosti.

Beč je grad kome je u temeljima kulture utkana balska sezona, koju grad živi od novembra do februara svake godine, vekovima. Svetosavski bal i njegovi gosti su našli svoje mesto u tradicionalnom, balskom delu godine i na taj način spojili kulture podneblja iz koga potiču i u kome žive.

Ovogodišnji partner događaja bila je fondacija Novak Đoković. Prelepa Subotičanka, Adrianna Lushezy koja je zablistala u crvenoj haljini na aukciji je osvojila dres sa potpisom Novaka Đokovića odnosno, licitirala je najveću ponudu od 11.000 evra. Tako je postala vlasnica dresa koji će jednog dana biti i vredan deo sportske istorije.

Bilo je divno učestvovati i pobediti u aukciji koja je humanitarnog karaktera. Pogotovo što pomoć ide našoj deci. Naš Novak Đoković je broj jedan u svetu. Veliki je humanitarac, doboročinitelj… Treba više da se ugledamo na njega. Prikupljena sredstva na aukciji biće donirana vrtićima za decu u Kosovu i Metohiji, kaže Adrianna Lushezy.

Jelena Đoković, direktorka Fondacije “Novak Đoković” i supruga tenisera broj 1 u svetu, rekla je da je Svetosavski bal nešto najlepše što Srbi imaju da predstave o sebi celom svetu.

Ovogodišnji bal je bio i humanitarnog karaktera. U saradnji sa fondacijom Novaka Đokovića organizovana je aukcija nakon ponoćnog programa. Prihod će biti usmeren za opremanje vrtića u Odžacima i na Kosovu i Metohiji.

Pored dresa sa potpisom Novaka Đokovića na aukciji je bio i dres sa potpisom austrijskog reprezentivca srpskog porijekla Aleksandra Dragovića kao i dve slike slikara Damjana Kovačevića i Marka Kusmuka.

Ovako Srbi u dijaspori pišu istoriju, jer je prošlo tačno 177 godina od Slavenskog bala u Beču. Tada je prvi put izveden Srpski kadril Johana Štrausa Mlađeg. Svetosavski bal u Beču ima tradiciju koja datira od sredine 19. veka. Udruženje “Srpski centar” je obnovilo manifestaciju 1998. godine.

Manifestacija okuplja sveke godine okuplja ugledne goste iz sveta privrede, politike, kulture i sporta.