Društvo

Zelena akcija: Ka zelenijem svetu

SUBOTICA – Uzbudljivo putovanje kroz ekološku avanturu započelo je u martu 2023. godine kada je Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice pokrenula globalni projekat nazvan „Zelena akcija“ (Green Action).

Ovaj projekat je okupio škole i predškolske ustanove iz različitih zemalja poput Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Poljske, Litvanije, Makedonije, Turske, Italije, Portugala, Grčke i Španije. „Zelena akcija“ je poslednja faza Erazmus projekta pod nazivom „Children in Action against Climate Change“, navodi portal www.ecofeminizam.com.

Glavni cilj ovog projekta je osnažiti predškolske ustanove i škole da realizuju aktivnosti usmerene ka održivom razvoju i da svojim primerom motivišu širu društvenu zajednicu da postane svesna važnosti očuvanja različitih biljnih i životinjskih vrsta, šuma, pitke vode i drugih voda. Pod sloganom „Misli globalno, djeluj lokalno“, učesnici projekta postaju zagovornici promena i preduzimaju konkretne akcije. Rezultati projekta su medijski vidljivi tokom posljednje dve nedelje, što podiže svijest građana i lokalne zajednice.

Projekat se također sprovodi putem eTwinning platforme, gdje učesnici komuniciraju i dele materijale. Tokom trajanja projekta, Nataša Vrapčević, ambasador Klimatskog pakta EU, održala je vebinar pod nazivom „Uloga obrazovanja u smanjenju uzroka i efekata klimatskih promjena“.

Većina materijala kreiranih tokom projekta je dostupna online putem platformi poput Padleta, Linoit panela i Tinglinka. Vaspitači iz Predškolske ustanove „Naša radost“ (vrtići „Pera Detlić“, „Zvončica“, „Šumica“, „Visibaba“, „Balončići“, „Kolibri“, „Palčica“ i „Lastavica“) su zajedno sa decom izradili plakate koji su postavljeni na javnim mjestima u Subotici. Cilj ovih plakata je da privuku pažnju građana, da ih pogledaju i informišu se o načinima na koje mogu sprečiti efekte i uzroke klimatskih promena, kao i o ugroženim biljkama i životinjama u našem regionu. Također, građani se pozivaju da se pridruže malim akcijama.

Nekoliko plakata je nastalo tokom zajedničkih radionica dece i vaspitača koji su učestvovali u mobilnosti u okviru projekta „Children in Action against Climate Change“ u aprilu 2023. godine (Poljska, Turska, Španija i Grčka).

U prvoj nedelji juna, četiri vaspitačice iz Rijeke i Viškova došle su na radnu praksu u Predškolsku ustanovu „Naša radost“ i donele plakate koje su kreirale sa decom iz svojih vaspitnih grupa. Njihovi plakati su također postavljeni na javnim mjestima u našem gradu.

Ovaj projekat predstavlja inspirativan primer kako se deca i odrasli zajedno mogu angažovati u zaštiti okoline i borbi protiv klimatskih promjena. Kroz „Zelenu akciju“, mali koraci postaju velike promene, a svaki pojedinac ima priliku da doprinese stvaranju održivijeg i zelenijeg sveta.

Izvor: www.ecofeminizam.com