Društvo

Otvoren je reciklažni centar kod Bikova

SUBOTICA – Otvoren je reciklažni centar kod Bikova. U srcu naselja Bikovo, jedno malo mesto koje često biva uzeto zdravo za gotovo, odvijala se prava revolucija u očuvanju planete. Zvanično otvoren reciklažni centar, poput šarene kutije punjene mogućnostima. Građani ne samo da donose svoj otpad iz domaćinstva, već i svoj doprinos čistijoj budućnosti.

Direktor Regionalne deponije, Gligor Gelert, nije mogao da sakrije osmeh dok je govorio o budućnosti ovog centra.

„Sistem je zamišljen tako da građani dođu i odlože svoj otpad iz domaćinstva. Nema više straha od zagađenja, jer ćemo ovde vršiti primarnu selekciju i poslati otpad na odgovarajući tretman. Naša planeta zaslužuje bolje, a mi smo spremni da damo svoj doprinos.“

Ovaj reciklažni centar je poput čarobne kutije u koju se ubacuje običan predmet, a iz nje izlazi šansa za novi početak. Plastične boce će se preobraziti u vesele igračke, drvo će pružiti osnovu za umetničke kreacije, a staklo će blistati u novom sjaju. I sve to uz neospornu prednost – prihvatanje ovog otpada je potpuno besplatno!

Imre Kern, zamenik gradonačelnika, otkrio nam je da se radi na proširenju ovog koncepta.

„Ovo je samo početak. Planiramo otvoriti još reciklažnih centara na različitim lokacijama. Takođe, eksperimentišemo sa inovativnim mobilnim sistemom reciklažnih dvorišta u Čantaviru. Naš cilj je da učinimo reciklažu što dostupnijom građanima.“

Na Regionalnoj deponiji završi gotovo 67,5 odsto otpada iz Subotice, odnosno ove godine će biti dopremljeno oko 52 hiljade tona.

Region Subotice je postao lider u očuvanju životne sredine, a njegovi građani su pravi heroji u borbi za bolji svet.

Izvor: www.ecofeminizam.com