Kultura

Jeleni Dopuđ urednici Zmajevog „Nevena“ nagrada „Sunčani sat“

NOVI SAD – Jeleni Dopuđ, urednici najstarijeg lista za decu na ćirilici u Srbiji, „Nevena“, koji sada izlazi pod krovom našeg Novosadskog dečjeg kulturnog centra, 31. maja, dodeljena je nagrada „Sunčani sat“ za književno delo i podsticaj literarnog stvaralaštva mladih u okviru 14. Međunarodnog festivala poezije mladih pesnika „Mašta i snovi“ u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart“, u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum.

Autorka je brojnih tekstova, članaka i bibliografskih radova o Jovanu Jovanoviću Zmaju. Učestvovala je u stvaranju njegovog najkompletnijeg rodoslova koji je 2015. godine u „Zborniku radova sa naučnog skupa pod nazivom „Zmaj. društvo srpskih književnika i umetnika 1904- 2014.“ Objavila je dve knjige za decu „Ilustrovana biografija Čika Jove Zmaja“ i „Novi Sad- Zmajevgrad“. Pisac je, novinarka i članica „Društva novinara Vojvodine“.

Nagrada se sastoji od diplome i statue „Sunčani sat“, prepoznatljivog simbola iz vremena Rimskog carstva.

„Velika mi je čast što sam dobitnik ovog značajnog prizananja. Za ovaj festival znam od njegovog osnivanja i aktivno učestvujem u njegovom promovisanju putem najstarijeg lista za decu na ćirilici, Zmajevog Nevena, među čije latice sam došla pre tačno 14 godina, kada je vaš festival osnovan. Ponosni sam čuvar cveta Zmajevog, koji traje već 144 godine i želim vam od srca da vaš divni festival traje bar toliko. Posebnu zahvalnost dugujem vašem uvaženom književniku Nedeljku Terziću, višedecenijskom saradniku Nevena koga sam imala čast da upoznam u redakciji Nevena dok sam još bila volonter“, rekla je Jelena Dopuđ nakon što joj je uručena nagrada.

Dobitnici nagrade „Sunčani sat“ za 2024. godinu su i Marijana Stratulat, direktorka novinsko-izdavačke kuće „Libertatea“ u Pančevu, master pedagoških nauka, objavila više od 29 knjiga na rumunskom jeziku, piše prozne i dramske tekstove, režira i glumi u predstavama za decu.

Dragica Matejić Šreder, piše i prevodi poeziju na srpskom i nemačkom jeziku za decu i odrasle. Objavila je 17 autorskih knjiga i 27 dvojezičnih antologija poezije i proze. Dobitnica brojnih međunarodnih priznanja, član „Udruženja književnika Srbije“ i „Udruženja pisaca 7“ u Frankfurtu na Majni.

Nagrada „Sunčani sat“ stranom piscu pripala je Petri Bjork iz Dizeldorfa, spisateljici priča i bajki za decu. Poznata je u Nemačkoj kao pisac humanista koja obilazi socijalne institucije, bolnice i dečje domove. Dobitnica brojnih priznanja i član „Jugoslovensko-nemačkog kulturnog društva“. Zanimljiva je književna ličnost čije su muzičko – pesničke večeri veoma interesantne i izuzetno posećene.

Dobitnici priznanja „Sunčani sat“ iz Novog Sada prethodnih godina bili su naš čuveni pesnik Pera Zubac i nekadašnji urednik „Nevena“ Stevan Beljanski.

Žiri za dodelu nagrade radio je u sastavu Nedeljko Terzić, književnik i esejista, prof. dr Slađana Milenković, književnica, i msr Miroslava Ilijić, direktor Centra za kulturu „Sirmijumart“.