DruštvoNaslovna

Gradonačelnik Pančeva organizovao prijem za porodice sa trojkama

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović je sa članom Gradskog veća grada Pančeva Milenkom Čučkovićem ugostio 8. oktobra u Gradskoj kući porodice s trojkama.

U 2021. godini ima osam porodica sa trojkama na teritoriji grada Pančeva – porodica Živaljević, Živković, Vasović, porodica Đokić Radošević, porodica Jezdimirović iz Omoljice, porodica Žarkov iz Pančeva, porodica Arambašić i porodica Lazarević.

Odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji grada Pančeva, pored ostalih prava, utvrđeno je i pravo na jednokratnu novčanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki i četvorki. Pravo na jednokratnu nočanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki i četvorki, ostvaruju majke nakon rođenja trojki, svake kalendarske godine do navršene 18 godine i svake školske godine za nabavku udžbenika i školskog pribora.

U 2021. godini za ovu namenu su iz budžeta grada Pančeva isplaćena sredstva u iznosu od 2.400.000,00 dinara.

Danas imamo u gostima porodice sa trojkama sa teritorije grada Pančeva kojima je isplaćena jednokratna novčana pomoć iz sredstava budžeta grada Pančeva, koja se svake kalendarske godine dodeljuje nakon godine rođenja dece do osamnaeste godine života i zatim svake školske godine za nabavku udžbenika i školskog pribora, počev od pet i po godina života dece, odnosno od pohađanja obaveznog pripremnog predškolskog programa do završne godine redovnog srednjeg obrazovanja dece. U 2021. godini za ovu namenu su iz budžeta grada Pančeva isplaćena sredstva u ukupnom iznosu od 2.400.000 dinara, odnosno svakoj od navedenih porodica u iznosu od 300.000 dinara – 100.000 dinara po detetu, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Gradonačelnik kaže da mu je ovo jedan od najlepših događaja i dužnosti.

Kao i svake godine, evo i ove godine i to u okviru Dečje nedelje, upriličili smo prijem porodicama sa trojkama i ovo je jedan od najlepših događaja i mojih dužnosti kao gradonačelnika. Trudimo se da porodicama sa trojkama pomognemo, olakšamo i smanjimo brigu oko najneophodnijih potreba. Pomoć roditeljima je deo sistemske borbe za povećanje nataliteta. Grad Pančevo će i dalje nastojati da preduzima i druge mere populacione politike kako bi se roditelji podstakli na proširenje porodice. Mi svake godine opredelimo i više novca za trojke i nadamo se da će ih biti još, rekao je Aleksandar Stevanović.

Roditelji nisu krili zahvalnost za ovu pomoć, ali i za niz drugih olakšica koje im je grad obezbedio.

Sofija Arambašić, majka sedmogodišnjih Iskre, Lazara i Vukašina kaže da se ona u Pančevo doselila iz Beograda i da se neće tamo vraćati, jer ovakvu podršku kakvu dobijaju u Pančevu nisu čuli da još neko u Srbiji obezbeđuje.

Oduševljena sam načinom na koji Gradska uprava Pančeva podržava trojke, počev od besplatnih knjiga, pa do novčanih sredstava koja dobijamo jednom godišnje. Znate i sami koliko je u današnje vreme teško othraniti i jedno dete, a kamoli troje: tri puta obuća, tri puta garderoba, tri puta knjige… Od ove godine oni su krenuli u prvi razred i takođe puno toga treba. Mogu vam reći da zaista imamo sreće što živimo u Pančevu. Informisala sam se o tome kakva je populaciona politika u ostalim gradovima u Srbiji i shvatila sam da retko koji grad nešto ovako uradi za trojke. Pančevo je zaista grad za primer, kaže mama trojki Sofija Arambašić.

Zorica Lazarević je majka najmlađih pančevačkih trojki, Nenada, Sofije i Nikolije, rođenih 2018. godine. Kako kaže, trojke su nju i njenog supruga iznenadile i bez podrške Grada izazov njihovog podizanja bio bi daleko veći i sve bi bilo mnogo teže.

Moram priznati da su nas trojke iznenadile, iako su na svet došle veštačkom oplodnjom. Imali smo dva embriona, a rodila sam tri bebe. Našoj sreći nije bilo kraja. Ipak, bilo je teško, najviše zbog nespavanja više meseci. Kako deca rastu, sa njima je lakše, ali su obaveze sve veće i veće, tako da odmora nema. Podrška Grada znači nam puno. Ne možemo da se lažemo: što su deca starija i kako rastu, to su i troškovi veći. Od starta nam treba mnogo toga i sve odjednom – tu nema nasleđivanja od starijeg brata ili sestre. Evo sad je zima, pa im trebaju jaknice za prelazni period, kasnije će trebati malo deblje, zatim jesenje cipelice, pa čizmice. Brzo rastu i garderobu stalno treba obnavljati. Svi smo svesni koliko košta jedna jaknica, a kod nas se sve množi sa tri, kaže Zorica Lazarević.

Nenad, Sofija i Nikolija Lazarević su ove jeseni krenuli u vrtić.

Prijatno smo se iznenadili kad smo saznali da smo oslobođeni od plaćanja vrtića, ponovo zahvaljujući Gradu Pančevu. Hvala lokalnoj samoupravi i na tome. Druge beneficije uslediće kada deca krenu u predškolsko. Sa navršenih pet i po godina dobijaće uplatu za udžbenike. Pomoć grada porodicama s trojkama se ne završava samo na novčanoj isplati, već se nastavlja u kontinuitetu kroz celo njihovo odrastanje i školovanje i to je nešto što je veoma veoma važno svakom roditelju, kaže Zorica Lazarević.

Vukašin, Nikola i Mihajlo Žarkov su trojke koje će u januaru napuniti osam godina, krenuli su u školu, a redovno se bave i fudbalom. Njihov otac Dejan Žarkov ima samo reči hvale za populacionu politiku Grada Pančeva.

Ovo je još jedna godina u nizu nama bitna. Godina kada su dečaci pošli u školu i kada se ponovo uvećavaju troškovi. Ovakva nesebična pomoć koju dobijamo od lokalne samoouprave nama zaista puno znači. To nam je vetar u leđa i znamo da nismo sami u ovom gradu. Pored novčane pomoći koju dobijamo jednom godišnje, Grad našoj deci obezbeđuje besplatno školovanje. Moram da naglasim i još jednu veliku stavku koja je nama jako važna: besplatno bavljenje sportom. Roditelji troje dece, kao i mi koji imamo trojke ne plaćaju deci za bavljenje sportom. Odluka koju je Grad Pančevo doneo omogućava roditeljima da im se deca besplatno bave sportom. I supruga i ja radimo, ali plate nisu dovoljne baš za sve što nam je potrebno. Novčana pomoć Grada nam omogućava da deci obezbedimo srećnije detinjstvo. Novca uvek treba. Kad idete u radnju da kupite patike, ne možete da kupite jedan par, nego svakom po jedan. Oni su sada školarci, pa se najviše i potroši na odeću, obuću i školske potrepštine. Jedan deo novca odvajamo za to da decu odvedemo nekud na godišnji odmor i jedan za proslavu njihovog rođendana, koji je 15. januara. To je svakako njihov novac i treba da posluži da im i taj dan maksimalno ulepšamo, kaže Dejan Žarkov.

Osim ove pomoći, Grad opredeljuje i sredstva za jedan pokušaj vantelesne oplodnje, kaže gradonačelnik Stevanović. On dodaje da je još jedna od mera u sklopu populacione politike grada zlatni dukat koji se svake godine dodeljuje za prvo novorođeno dete u godini.