AktuelnoDruštvoNajave

Sajam „Nauka za privredu“ u Novom Sadu

Drugi sajam „Nauka za privredu“ biće održan u četvrtak, 6. decembra na Novosadskom sajmu sa početkom u 10 časova, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Cilj ove sajamske manifestacije je da dođe do neke vrste preklapanja, odnosno da nauka oplemeni našu privredu i da transferiše znanja koja bi sigurno mogla da pojačaju, da povećaju kapacitete naših privrednih subjekata, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković istakavši da će ove godine Sajam trajati jedan dan i da će akcenat biti na bilateralnim sastancima i transferima znanja.

Sajam se organizuje na inicijativu Pokrajinske vlade, a realizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, Razvojnom agencijom Vojvodine (RAV) i Privrednom komorom Vojvodine (PKV).

Ove godine je težište na proizvodnji hrane i dodatnim delatnostima koje gravitiraju u tom segmentu. Mi ovaj događaj posmatramo kao krunu celogodišnjeg rada svih segmenata, koji imaju zadatak da povežu nauku i privredu, rekao je na konferenciji sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski i dodao da je mišljenja da se krećemo u pravcu da saradnja nauke i privrede bude permanentna stvar i da, kako kaže, ovakvi događaji budu kruna nečeg što se dešava svaki dan, a što je značajno i za privrednike i za naučne institucije.

Centralna tema ovogodišnjeg Sajma je hrana. Fakulteti, naučnoistraživački centri i laboratorije sa Univerziteta u Novom Sadu firmama će ponuditi rešenja koja mogu da unaprede proizvodnju i plasman proizvoda i usluga, da razviju nove proizvode i poboljšaju konkurentnost na domaćem i ino tržištu. Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da je upućeno 2500 poziva privrednim subjektima.

Uradićemo sve što bi u jednu reč stalo – isprovociraćemo saradnju. Ona nažalost nije snažna i ona ne pokazuje unutrašnje mehanizme, rekao bih, pokretanja. Potrebno je očigledno dosta još uraditi spolja subvencijama i sugerisanjem da se opasnost svake ekonomije kreće u odsustvu proširene reprodukcije, rekao je prof. dr Zoran Milošević i dodao da fakulteti jesu prirodno stanište novih ideja, inovacija, a kako kaže, naši instituti moraju biti pokretači novog lica srpske privrede.

Učesnici Sajma su fakulteti Univerziteta u Novom Sadu (Poljoprivredni, Tehnološki, Ekonomski, Tehničkih nauka, Pravni, Prirodno-matematički, Filozofski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Akademija umetnosti i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupina“ u Zrenjaninu), kao i instituti (Biosens, Naučni institut za prehrambene tehnologije, Naučni institut za veterinarstvo, CEMFIK – Centar za medicinsko-farmaceutska istraživanja i kontrolu kvaliteta, Institut za nizijsko šumarstvo i Institut za ratarstvo i povrtarstvo), kao i Univerzitet „Edukons“ u Sremskoj Kamenici. Biće organizovani i poslovni sastanci izlagača i predstavnika kompanija, nakon čega će uslediti četiri panel diskusije.

Prva je u vezi sa tehnologijom, kvalitetom i bezbednosti hrane i tu ćemo imati 15 izlagača, koji će predstaviti rezultate koji mogu vrlo brzo da se implementiraju u privredne aktivnosti. Zatim imamo informacione tehnologije i automatizaciju u kojem ćemo imati četiri izlaganja i imaćemo jedno premijerno izlaganje na temu pametnih gradova, rekao je prorektor za nauku Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Stevan Stankovski i dodao da će u trećem panelu na temu ishrane, fizičke aktivnosti i zdravlja učestvovati osam izlagača, dok će u četvrtom, koji obuhvata konsalting, obuke i dizajn, biti 11 izlagača.

Direktor RAV Nikola Žeželj istakao je da RAV na različite načine podržava privredu, od finansijske do savetodavne podrške u cilju unapređenja poslovanja privrednih subjekata, a samim tim i celokupne privrede i izrazio nadu da će Sajam posetiti veliki broj zainteresovanih privrednika i da će se ova sajamska manifestacija, kako kaže, ponavljati što češće.

Ministarstvo za evrointegracije, Fond za inovacionu delatnost i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost će izložiti aktuelne informacije o instrumentima podrške saradnji nauke i privrede.

Radno vreme Sajma „Nauka za privredu“ biće od 10 do 17 časova, a ulaz se neće naplaćivati.

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts