DruštvoNaslovna

Kovin: prijem za ambasadora povodom „Dana Kube“

U Centru za kulturu Kovin u toku su „Dani kubanske kulture“. Manifestaciju je na svečanosti u Galeriji 27. maja uveče otvorio Nj.E. gospodin Gustavo Tristo del Todo, ambasador Republike Kube u Srbiji.

On je na odličnom srpskom izrazio posebno zadovoljstvo zbog toplog prijema na koji je naišao u Kovinu i dodao da je, s obzirom na burnu istoriju i srpskog i kubanskog naroda, na sličan temperament, a sa druge strane uzimajući u obzir da nije reč o materijalno bogatim zemljama – najbolja saradnja među prijateljima u kulturi, koju lično smatra „dušom jednog naroda“.

Ambasadora Trista del Toda na početku boravka u Kovinu primila je u Opštini predsednica Sanja Petrović. Tokom jednosatnog razgovora, potvrđeno je obostrano da su Kuba i Srbija istinski prijatelji i da između dve zemlje „nema otvorenih pitanja“. Njegova ekselencija ambasador naglasio je da Kuba podržava Srbiju u svim debatama u okviru Ujedinjenih nacija, ali i da Srbija to čini kada su u pitanju blokade prema Kubi, i dodao: „za nas, Kosovo je Srbija“.

Predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović, predstavila je visokom gostu privredne i turističke potencijale opštine Kovin i pozvala ga da sledećom prilikom zajedno obiđu najznačajnija mesta na lokalnoj teritoriji. Predsednica Petrović uručila je ambasadoru poklon-knjigu „Znameniti Srbi“, u znak posebne pažnje i poštovanja.

Prijemu u opštini, zajedno sa ambasadorom, prisustvovali su njegova asistentkinja Snežana Despotović i novinar iz Havane Roberto Molina, a u ime domaćina, uz predsednicu su bili predsednik SO Kovin Zoran Bradanji, pomoćnik Ratko Mosurović i direktor Centra za kulturu, Milivoj Grčić.

„Dani kubanske kulture“ započeli su otvaranjem dveju izložbi koje, svaka na svoj način, govore o Kubi – izložbom slika Ljubinke Šibe Fimić pod nazivom „Uzdah u vremenu“, sa motivima revolucije i najznačajnijih ličnosti, Če Gevare i Fidela Kastra, kao i izložbom fotografija Vladimira Savića „predivna Kuba“, nastalom tokom boravka našeg zemljaka na Kubi 2017. godine. U umetničkom delu programa otvaranja nastupio je bend „Salsa y punto“ pod vođstvom Raula Pulida Sandovala. Grupa je sastavljena od vrhunskih izvođača sa Kube i iz Srbije, a svojim nastupom potpuno su razgalili sve koji su došli da pozdrave početak „Dana kubanske kulture“, pa se u ritmu salse igralo više od sata.

Manifestacija kojom se predstavlja kultura Kube trajaće do 30. maja, revijom kubanskih filmova. Ulaz je slobodan, a projekcije su od 18 i od 20 časova.