AktuelnoDruštvoNaslovna

Sad je i zvanično: u Pančevu će se graditi fabrika elektromotora, posao za 1.100 ljudi a plata će biti 1.700 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom Altmajerom.

Predsednik Vučić kazao je da je ponosan što će u Pančevu biti otvorena fabrika elektromotora za upravljače, zaposliti 1.100 ljudi.

Prosečna plata bruto će biti 2.700, a neto 1.700 evra, najavio je Vučić.

Kompanija „Brose“ otvoriće pogon u Pančevu, gde će zaposliti oko 1.100 ljudi, od čega 460 visokoobrazovanih, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

To znači posao, to znači život za ceo južni Banat, za Kovačicu, Opovo, deo prema Kovinu, Alibunaru. To je više novca za Pančevo. Vidim da se već spremaju kako će da ulože novac od poreza i doprinosa. Ali toga ne bi bilo da nije nemačkih prijatelja, napominje predsednik Srbije.

Biće jagma za radnim mestom u toj firmi, kaže Vučić dodajući da će prosečna plata biti 1.700 evra neto, a 2.700 evra bruto.

Nemačka kompanije Brose, koja se bavi proizvodnjom komponenata za elektroautomobile, otvara pogon u Pančevu. Tim povodom danas su potpisani sporazumi u Palati „Srbija“.

Grad Pančevo je nemačkoj kompaniji Brose obezbedio oko 21 hektar uređenog građevinskog zemljišta u Severnoj poslovnoj zoni 2, na kojem će, pored fabrike, biti izgrađen i Naučno – istraživački centar. Zaposleni će prva radna iskustva sticati na obuci u Nemačkoj.

Ova investicija biće proglašena za investiciju od nacionalnog značaja.

Vučić je kazao da je srećan što je potpisan ugovor o saradnji o dualnom obrazovanju.

Kod nas će da se popravljaju i održavaju motori za avione, a onda će i da se prave. Potrebno je trogodišnje školovanje za to, i mi pripremamo decu za to. Ukupno 300 miliona evra su vredne ove investicije, biće ih još više. To su Pančevo i Nova Pazova, rekao je Vučić.