DruštvoNaslovna

Pančevo: Gimnazijalci na Drugoj omladinskoj mirovnoj konferenciji u Nirnbergu

Na „Drugoj omladinskoj mirovnoj konferenciji“ održanoj u Nirnbergu, u Nemačkoj, od 17. do 20. oktobra učestvovala je i delegacija pančevačke gimnazije „Uroš Predić“.

U Pančevu je prikupljano plastično oružje

Glavna ideja projekta je bila širenje svesti o miru u svetu koja je ovekovečena pravljenjem „Skulpture mira“ od plastičnog oružja koje je svaka delegacija ponela u Nirnberg.

Početkom septembra u Gimnaziji je pokrenuta kampanja prikupljanja plastičnog oružja pod motom „Zaustaviti ratove – ukinuti oružje“ i „Bacite oružje u kantu za otpatke – ne treba nam“.

Pri dolasku u Nirnberg, zajedno sa delegacijama iz Rumunije, Severne Makedonije, Ukrajine, Rusije, Albanije, Grčke i mnogobrojnih učenika, nastavnika i posetilaca iz Nirnberga pravljena je „Skupltura mira“ u prostoru na kome je za vreme Hitlerove vlasti trebalo da se izgradi Kongresna hala, kao simbol njegove moći. Srećom, ona nikada nije završena, ostali su samo spoljni zidovi koji oivičavaju prostor koji se danas koristi za organizovanje mnogobrojnih manifestacija.

Dan kada je pravljena „Skulptura mira“ biće upamćen po divnoj energiji, bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i poseti „Dokumentacionom centru NS-vremena“, u kome je na zanimljiv način prikazan uspon i pad Hitlera i njegove ideologije. Učesnike u projektu pozdravili su gradonačelnik Nirnberga, kao i mnogobrojni predstavnici javnog života grada.

Nakon toga su delegacije imale radionice sa ciljem da se razmene stečena iskustva i znanja, ali i dogovori saradnja u budućnosti.

Zaključak konferencije je da je svetu potreban mir, ratovi su nešto najstrašnije što jednom narodu i pojedincu može da se dogodi. Iz istorije i prošlosti treba da se izvuku pouke, ali nažalost svedoci smo ratova i konfrontacija i u današnje vreme. Zato na širenju ideje mira, međunarodnog razumevanja i tolerancije treba neprestano raditi. Stoga je dogovoreno da se i narednih godina organizuje “Omladinska mirovna konferencija” koja bi bila prilika da se mladi iz različitih zemalja kontinuirano bave ovom temom.

 

Pravljenje „Skulpture mira“

 

Delegacije su takođe imale priliku da upoznaju grad Nirnberg, koji važi za jedan od najlepših u Nemačkoj. Grad čuvenog slikara i grafičara Albrehta Direra, divne arhitekture, mnogobrojnih mostova preko reke Pregnic zaista ostavlja bez daha.

U delegaciji iz Pančeva su bili učenici trećeg razreda: Anđela Žeželj, Veselin Vračar, Jelena Mrđa, Ana Mladenović, Miloš Petrović i prof. nemačkog jezika Valerija Jona Andrejević. Učešće na konferenciji omugućili su PASCH-inicijativa i Goethe-Institut.