NajaveNaslovna

Premijera muzičko-scenskog igrokaza „Bajka o dečjem osmehu“ 3. decembra

Povodom 3. decembra Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruženje MNRO Pančevo pripremilo je predstavu pod nazivom „Bajka o dečjem osmehu“.

Predstava će biti odigrana u Kulturnom centru Pančevo u utorak, 3. decembra u 17 časova.

Ulaz slobodan.

Bajka predstavlja najstariji izvor narodne proze. Ona je takođe prozno delo u kome su događaji i ličnosti izmišljene i na neki način čudnovate. Tokom radnje dešavaju se nagli obrti i nepredviđene teškoće ali je uvek pobednik običan čovek jer bajka voli poštenje, pravdu i hrabrost a bori se protiv sebičnosti, podlosti i zla uopšte. U bajkama ne postoji poteškoća prelaza iz realnog u nadrealni svet a glavni junak je nosilac pozitivnih osobina i u nekoj neobičnoj situaciji pobeđuje svo zlo ovoga sveta.

„Bajka o dečjem osmehu“ je priča o neobično srećnom kraljevstvu koje se zove Dobrilovina. Kraljevstvom mudro vladaju kralj Dobrivoj i kraljica Dobrila a naglasak je stavljen na kralja koji uvek pokušava da „na dobar način rešava sve probleme u kraljevstvu“. Ta njegova osobina je polazna tačka ove bajke a prva polovina radnje je posvećena opisima srećnog kraljevstva i mudrog vladanja.

U drugom delu dolazi do obrta jer se pojavljuje Zli čarobnjak koji na neobičan način pokušava da reši problem svog slepila. Naime, on namerava da iz Dobrilovine ukrade sve dečje osmehe i da ih pretvori u zvezde, jer mu je potrebno više svetlosti. Iako je Zli čarobnjak uneo nemir i neizvesnost u kraljevstvo, kralj ipak nalazi dobar način da pomogne čarobnjaku. Bajka se završava opštim veseljem u kraljevstvu jer dobrota je opet pobedila.

Ovu predstavu Društvo za MNRO je uradilo u saradnji sa Plesnim studiom „Lana“ iz Pančeva i Domom „Srce u Jabuci“ iz Jabuke.

Tekst, režiju, izbor muzike i scenografiju potpisuje saradnica Društva Aleksandra Ksenija Milosavljević a koreografiju muzičkih tačaka, koreograf Bogdana Kelča.

Kostimi za predstavu će biti sašiveni u krojačkoj radionici Društva za MNRO koju vodi Mirjana Predić.

Učestvovaće 30 izvođača i nekoliko moderatora na sceni.

Ovaj projekat Udruženja MNRO finansira Grad Pančevo. Podršku ovom projektu pružili su Savet za rodnu ravnopravnost i Kulturni centar Pančeva.