Некатегоризовано

Skupština Pančevo: Oko 90 bezimenih ulica u Pančevu dobilo je nazive

Odbornici Skupštine grada Pančeva na današnjem zasedanju usvojili su predlog gradske Komisije za davanje imena ulicama i trgovima da se imenuje oko 90 ulica koje do sada nisu imale nazive. Određeni broj tih ulica nazvan je po umetnicima i naučnicima koji su Pančevci ili su imali veze sa Pančevom.

Nemanja Rotar, predsednik Komisije za davanje imena ulicama i trgovima, objasnio je odbornicima da je ovo bila zakonska obaveza lokalnih vlasti.

Vlada Republike Srbije je u maju 2018. godine pristupila ažuriranju adresnog registra na teritoriji naše države. Na osnovu registra Geodetskog zavoda i njihovih elaborata ustanovili smo da u Pančevu postoji 90 ulica koje uopšte nemaju ime. Imali smo jako kratak rok da ulicamo damo ime. Komisija je razgovarala o nekoliko modela, a naglašavam da je u pitanju bio obiman posao, da je trebalo konsultovati Mesne zajednice gde su potrebni nazivi ulica i taj postupak bi dugo trajao. Tada smo rešili da bezimene ulice imenujemo po rednim brojevima. Međutim, Pokrajinska komisija koja takođe daje saglasnost na ove odluke nije bila mišljenja da je to dobro rešenje. I republička komisija nam je sugerisala da je potrebno dati imena ulicama, rekao je Rotar.

Ovog leta za tih 90 ulica komisija je usvojila određene nazive.

Vodili smo se idejom da to budu znameniti Pančevci, ljudi iz sveta nauke, kulture i umetnosti, oni koji neće biti sporni pokoljenjima koja dolaze jer nemaju politički kontekst da bi moralo često da se menja. Takođe smo nastojali da to budu i neki neutralni nazivi, rekao je Rotar.

 

Nemanja Rotar

 

On je naglasio da građani neće imati vanrednih troškove zbog novih naziva ulica, jer će podatke u ličnim dokumentima menjati tek kad im lične karte, pasoši ili vozačke dozvole isteknu.

Građani ne moraju da menjaju nikakva dokumenta zbog promene naziva ulica. Dokumenta se menjaju po isteku važnosti. Dakle, čak i kad promenimo naziv ulice, građani ne moraju da zbog toga menjaju dokumenta, niti da se izlažu dodatnom trošku. Sada kada sve ulice imaju nazive, građani mogu da dobiju sva važeća dokumenta. Ako ulica nema naziv, ne možete da dobijete građevinsku dozvolu. Ne možete da dobijete ni izvod iz matične knjige rođenih, ako nemate adresu. Mnoge stvari koje do sada nisu stanovnici tih ulica mogli da ostvare, sada će moći. Naša zakonska obaveza bila je da imenujemo ulice koje nisu imale nazive, obrazložio je Nemanja Rotar.

Ovo su samo neke od ličnosti po kojima su nazvane ulice u gradu, a itekako imaju veze s Pančevom, jer su u njemu rođeni ili su u njemu živeli: Milorad Pavić, Mihovil Mihaljević, Zoran Dušković, Milivoj Đorđević, Stojan Trumić, Milan Butozan, Zoran Petrović, Olga Smederevac, Đorđe Vajfert, Mihovil Tomandl, Feliks Mileker, Momčilo Popadić, Dr Vojislav Jankulov, Stevan Milosavljević, Vladimir Stojšin, Momčilo Paraušić, Dušan Vukajlović, Joan Flora, Mladen Markov, Stojan Ristić, Mita Rankov…

Jedan broj ulica dobio je opisna imena: Ulica Plavog čuperka, Garavog sokaka, Pančevačkih džezera, Banatskih vetrenjača, Zlatnih oranica, Zvezdanog neba, Dobrih suseda, Sekelja iz Bukovine, Zelenog ruzmarina, Okićenog pendžera, Vinogradarska, Vizantijska, Voćarska, Olimpijskih pobednika…

Jedna ulica u Jabuci ponela je ime prerano preminulog makedonskog muzičara Tošeta Proeskog.

S obzirom da u Jabuci živi dosta pripadnika makedonske etničke zajednice predloženo je da se jedna od ulica nazove po Tošetu Proeskom. To je u javnosti izazvalo pozitivne komentare, rekao je Rotar.

Takođe, Štrosmajerova ulica u centru Pančeva, koja vodi ka Minoritskom samostanu i Gimnaziji Uroš Predić odlukom odbornika od sada će se zvati Ulica Miloša Crnjanskog.