AktuelnoKultura

Slamarke: Veza između nasleđa, identiteta i održivosti

SUBOTICA – Promocija filma pod nazivom „Slamarke: Veza između nasleđa, identiteta i održivosti“, održaće se u prostorijama Bunjevačke matice na Korzu broj 8 u Subotici, 11. jula ove godine.

Autorka filma je Sandra Iršević, koja je kroz ovaj film uspela da predstavi umetnost slamarstva kao i njegovu duboku povezanost sa istorijom i tradicijom ovih prostora, a posebno Bunjevaca.

Slamarstvo predstavlja izuzetnu veštinu koja se prenosi kroz vekove na severu Bačke. Ono nije samo obično pletenje predmeta od slame. Nego je prava umetnost koja se održava kroz generacije. Slamarke, kao majstori ove veštine, stvaraju slike, reljefe, skulpture i predmete od slame. Svaki rad od slame ima svoju priču i simbolizuje zajedništvo.

Iza svakog predmeta od slame krije se mreža veza koje čuvaju tradiciju i identitet. Slamarka nije samo umetnica. Ona je čuvarka nasleđa i most između prošlosti i budućnosti. Njeno umeće nije samo tehnička veština, već način života koji slavi nasleđe, podržava identitet i promoviše održivost.

Slamarke otkrivaju vezu kulture i tradicije

Film „Slamarke: Veza između nasleđa, identiteta i održivosti“ pružiće vam jedinstvenu priliku da se uronite u svet slamarstva i otkrijete njegovu duboku vezu sa kulturom i tradicijom. Autorka vas vodi kroz priče slamarki i njihovu umetnost, otkrivajući vam bogatu istoriju i nasleđe koje se krije iza svakog predmeta od slame.

Ova promocija će vam takođe pružiti inspiraciju da negujete svoje nasleđe i identitet, čineći naš svet održivijim. Slamarstvo nas podseća na važnost čuvanja tradicije i prenošenja znanja sa generacije na generaciju. Kroz umetnost slamarstva, mi negujemo i čuvamo deo naše kulture koji je od vitalnog značaja za očuvanje našeg identiteta.

Film „Slamarke: Veza između nasleđa, identiteta i održivosti“ će vam prikazati bogatstvo i lepotu slamarstva kroz jedinstvene priče i vizuelne prikaze.

Ovaj događaj ima za cilj da istakne značaj nasleđa, identiteta i održivosti. Kroz umetnost slamarstva, mi se povezujemo sa našom prošlošću i negujemo naše korene. Slamarka postaje kustos nasleđa, čuvajući tradiciju i prenoseći je na buduće generacije. Njena veština je inspiracija za sve nas da negujemo svoje nasleđe i identitet, čineći naš svet održivijim.

Slamarstvo je bitan deo nasleđa Bunjevaca

Osim što će ova promocija pružiti jedinstveno iskustvo u svetu slamarstva, ona je takođe i prilika da se družite i povežete sa ljudima koji dele slične interese. Možete razmenjivati ideje i iskustva, a možda čak i započeti sopstveni put u umetnosti slamarstva.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da se upoznate sa umetnošću slamarstva i da se inspirišete pričama slamarki koje čuvaju tradiciju i identitet kroz svoje stvaralaštvo. Rezervišite svoje mesto već danas i pripremite se da se prepustite čarima filma „Slamarke: Veza između nasleđa, identiteta i održivosti“.

Izvor: Ecofeminizam