KulturaNaslovna

Pančevački pisci na Danima srpske kulture u Temišvaru

Pisci iz Pančeva, članovi Udruženja književnika Srbije Gordana Vlajić, Aleksandar Čotrić i Senka Pavlović i urednici pančevačke novinsko-izdavačke ustanove na rumunskom jeziku „Libertatea“ Niku Čobanu, Vasa Barbu i Valentin Mik učestvovali su 28. i 29. novembra na Sajmu knjiga u Temišvaru.

Takođe su učestvovali i u pratećim manifestacijama – književnoj večeri rumunskih i srpskih pisaca u „Srpskoj kući“ i književnom času pred učenicima Srpske teoretske gimnazije „Dositej Obradović“.

Gosti iz Pančeva predstavili su se temišvarskoj publici svojim književnim ostvarenjima – poezijom, odlomcima iz romana i aforizmima.

Postignut je dogovor da Savez Srba u Rumuniji sledeće godine objavi Antologiju rumunskog aforizma „Med i otrov“ koju je preveo i priredio Aleksandar Čotrić.

Pančevački stvaraoci u Temišvaru su boravili na poziv Saveza Srba u Rumuniji, a na Sajmu su svoja izdanja predstavili Matica srpska, „Službeni glasnik“, Matica iseljenika Srbije, Udruženje književnika Srbije, „Libertatea“, „Srpska reč“ i druge izdavačke kuće iz naše zemlje i Rumunije.

Ovi događaji odvijali su se u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture u Rumuniji“, a prisustvovali su im i ambasador Bosne i Hercegovine u Bukureštu Slaviša Ćeranić i generalni konzul Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, koji su naglasili značaj ovakvih susreta za negovanje maternjeg jezika pripadnika srpske zajednice u susednoj zemlji.