DruštvoNajaveNaslovna

Pančevo: Akcija sadnje drveća u Parku prijateljstva 14. decembra

Akcija sadnje drveća u Parku prijateljstva, kod Tamiškog keja u Pančevu biće organizovana u subotu, 14. decembra u 12 sati u okviru koje će biti zasađeno više od 100 stabala.

Ova akcija označiće i početak sezone sadnje za 2019/20 godinu. Radnici JKP Zelenilo već su pripremili teren i napravili rupe u zemljištu gde će u subotu biti zasađeno drveće.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj pozvala je sve građane da se odazovu i uključe u akciju sadnje drveća u subotu.

Pozivam građane da nam se pridruže u subotu kada ćemo zajedno zasaditi više od 100 sadnica borova, tuja i javora. Pretpostavljam da se sećate i da smo ove godine 5. juna, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine ovde posadili 45 sadnica javora. Akcija koju ćemo organizovati je i povod da Park prijateljstva bude prva lokacija za početak jesenje sadnje drveća. Ove aktivnosti će biti nastavljene i u narednom periodu kako bi do kraja proleća Pančevo bilo bogatije za 3.000 sadnica. Ne smemo da zaboravimo ni vetrozaštitne pojaseve koji će u narednom periodu biti bogatiji za još oko 3.000 do 4.000 novih sadnica. Sadnja drveća je izuzetno važna, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Što se tiče lokalnog nivoa, tu moramo da pomenemo proizvodnju kiseonika, prečišćavanje vazduha, sprečavanje erozija i poplava a ukoliko pričamo o globalnom nivou tu je problem klimatskih promena i moramo svi da se uključimo različitim aktivnostima kako bi se postigao cilj – ublažavanje posledica klimatskih promena, izjavila je Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

U Gradu Pančevu u narednom periodu biće zasađeno više od tri hiljade sadnica čime se i ovaj grad priključio velikoj akciji ozelenjavanja Vojvodine.