AktuelnoDruštvoNaslovna

Grad Pančevo pomaže građanima da uvedu gas u domaćinstvo kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u zimskom periodu

Pančevo je prvi grad u Srbiji koji je planirao i odvojio sredstva za pomoć građanima za priključenje individualnih domaćinstava na gasnu mrežu.

Ova akcija sprovodi se od 2016. godine, kao kratkoročna mera iz Programa budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, kako bi se smanjio broj domaćinstava koja za grejanje kao energent koriste ugalj, drvo ili tečna goriva. Na taj način doprineće se čistijem vazduhu u Pančevu tokom zime.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da je izgradnja kvalitetne životne sredine, odnosno unapređenje kvaliteta života svih naših sugrađana kao i buđenje društveno ekološke svesti jedan od osnovnih i strateških ciljeva koje grad Pančevo realizuje prethodnih godina.

Zato se danas nalazim ovde u naselju Vojlovica, kod našeg sugrađanina koji je koristio meru subvencija vezano za sufinansiranje individualnog gasnog priključka. To je jedna od kratkoročnih mera koja je predviđena Planom kvaliteta vazduha koji je grad Pančevo kao druga lokalna samouprava u Srbiji donela po osnovu zakona o zaštiti vazduha i Pančevo je prva lokalna samouprava koja je i sprovela ovu meru a to je mera sufinansiranje gasnog priključka. Ja sam izuzetno zadovoljan što smo danas ovde ustanovili da osim toga što stvaramo jednu kvalitetnu životnu sredinu, realizacijom ovakve mere doprinosimo i ekonomskim uštedama domaćinstva jer smo dobili informaciju da je ovo domaćinstvo uštedelo značajnu svotu novca koju je odvajala prethodnih godina a kroz korišćenje gasa kao osnovnog energenta. Ove mere se sprovode od 2016. godine i za sprovođenje ovih mera grad je do sada investirao više od 15 miliona dinara. Grad će nastaviti da i dalje realizuje ovu meru kada budemo analizirali ukupnu zainteresovanost za ovakvu jednu meru a imajući u vidu kao što sam već rekao podizanje društveno-ekološke svesti cilj i da se za ovu meru izdvaja iz godine u godinu sve više sredstava ja se nadam da ćemo ove godine biti u prilici da izdvojimo mnogo više nego prethodnih godina upravo za ovu vrstu subvencija, rekao je gradonačelnik Pavlov.

Katarina Banjai, članica gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj kaže da je do sada obezbeđivanje gasnog priključka uz podršku Grada iskoristilo 201 domaćinstvo.

U zimskom periodu pojavljuju se povećane koncentracije suspendovanih materija. Zbog tog problema Grad Pančevo otpočeo je subvencionisanje gasnih priključaka kako bi pomogli i motivisali građane da koriste gas kao čisti energent. 2016. godine je za ovu namenu ostavljeno 2.000.000 dinara, 2017. godine takođe 2 miliona, 2018. godine 3.600.000 dinara i 2019. godine 5.500.000 dinara. JP „Srbijagas“ je 2018. godine otpočela gasifikaciju pojedinih delova grada i u planu je da se u toku ove godine omogući građanima tih delova grada prelazak na korišćenje gasa kao energenta. Ovo je mera koja mora da se sprovodi u kontinuitetu kako bi se osetilo poboljšanje i pozitivni efekti na kvalitet života građana, jer još uvek je veći broj domaćinstava koja koriste čvrsto gorivo u odnosu na gas, koji je čistiji energent, rekla je Banjai.

Emina Cvetković, korisnica subvencije ispričala nam je da se njena porodica više od 12 godina greje na čvrsto gorivo, na ugalj i drva, što je vrlo zahtevno, a i samo skladištenje tog ogreva je nekomforno.

U momentu kada smo 2018. hteli da pređemo na pelet, majstor nam je sugerisao da pređemo na plin. U momentu smo pomislili da je to skupo i da su potrebna velika ulaganja. Tada smo čuli da postoje subvencije za priključak i to je pomoglo da donesemo odluku da umesto peleta pređemo na plin, jer je i pelet u neku ruku zahtevan u odnosu na plin. Mnogo je veći konfor da se pređe na grejanje na gas. Tada je to u tom trenutku bila investicija menjanja kotla, projekta i ostale dokumentacije ali sam priključak smo refundirali od Grada. Sada je ovo već druga godina, druga sezona kako se grejemo na gas i prezadovoljni smo. Konfor ne može da se opiše. Dete ne razmišlja o grejanju kada mi nismo kod kuće. Računi su se znatno smanjili. Pored toga, prebacili smo i toplu vodu i kuvanje na gas tako da smo i struju smanjili za 3.000 dinara nam se smanjio mesečni račun za struju, grejanje je duplo jeftinije nego na čvrsto gorivo, grejemo više od 200 kvadrata stambenog prostora. Evo primera radi, zadnji račun za decembar nam je bio 12.000 dinara za gas. Ne spuštamo temperaturu ispod 23 stepena u domaćinstvu. Subvenciju smo od grada dobili u punom iznosu priključka. 2018. to je bilo negde oko 48.000 dinara. Ono što imate obavezu da platite prema Srbijagasu, to se vratilo od opštine. Preporučili smo svim prijateljima grejanje na gas i mnogi od njih su to i učinili, ispričala je Emina Cvetković.

Svi građani ispred čijih kuća postoji gasna infrastruktura mogli su da se prijave za priključenje na gasnu mrežu. Grad Pančevo refundirao je deo sredstava građanima koji stanuju na teritoriji MZ Gornji grad, Strelište, Vojlovica, Topola, Stari Tamiš, deo Mise i deo Centra. U ovim delovima grada u upotrebi je ulična gasna infrastrukura čiji je vlasnik i distributer JP „Srbijagas“. I u ovoj godini priključci za gas za stanovništvo biće subvencionisani iz lokalnog budžeta.