KulturaNajaveNaslovna

Kulturni centar Pančevo: bogat program u avgustu

U toku avgusta održavaće se bogat kulturni program u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Na programu je jedanaest koncerata, jedno plesno veče i jedna izložba.

Vokalni džez kvartet Ming

Cilj ovog programa, tradicionalno, jeste da sugrađanima koji odmore provode u svom gradu Centar omogući kvalitetne kulturne sadržaje, uz koje se mogu i zabaviti u večernjim satima.

Letnji program Kulturnog centra Pančeva počeće 3. avgusta u 21 sat na Platou, kada je na programu koncert sjajnog vokalnog džez kvarteta Ming. Četvorka sastavljena od najizuzetnijih ženskih vokala nove generacije, predvođena aranžerskim umom mlade pijanistkinje Nevene Pejčić, koja izvodi popularne džez standarde iz najvibrantnijeg perioda džeza, unikatna je pojava na domaćoj sceni.

Salsa cubana plesno veče održaće se 7. avgusta na Platou, i odlična je prilika za sve one koji žele da nauče da plešu salsu, ili da se druže uz dobru muziku. U istom salsa ritmu biće nastavljeno već 10. avgusta u 21 sat, kada je na programu koncert grupe “Salsa & punto”, sastavljene od kubanskih, srpskih i makedonskih muzičara. Bend prvenstveno neguje kubansku muziku, ali nastoji i da je dovede u interakciju sa srpskom muzikom.

U ponedeljak, 12. avgusta od 21 sat na istom mestu, na programu je koncert tribjut benda „Amy’s House”, posvećenog muzičkom stvaralaštvu legendarne Amy Winehouse. Bend čini sedam vrhunskih muzičara koji iza sebe imaju veliki broj scenskih nastupa i studijskih sati. Njihova želja je da slušaocima, pratiocima i obožavaocima dočaraju stvaralaštvo jedne od najnagrađivanijih i najpriznatijih pevačica i autorki novog doba.

Tri dana kasnije, 16. avgusta, na Platou, održaće se koncert ženskog tamburaškog orkestra „La banda“ iz Novog Sada. Reč je o spoju tradicije i mladosti, devojaka, tambure i modernog zvuka. Njihova ideja je da, uz zvuke tamburaških instrumenata i bubnjeva, uplove u vode zabavne, filmske i autorske muzike. Sastav je osvojio vredne nagrade na gotovo svim tamburaškim festivalima u regionu.

KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP održaće koncert, zajedno sa posebnim gostima iz Kanade (Akademija srpske narodne igre “Miroslav – Bata Marčetić), 19. avgusta u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

PetarZ

Ansambl „Clarone di Bandur” oformljen je 2015. godine na inicijativu bivšeg učenika MŠ-a „Jovan Bandur” Ferenca Ileša, koji danas živi i radi u Mađarskoj kao pedagog i izvođač, i Šamua Kiša, nastavnika klarineta iz Pančeva. Cilj ovog sastava je da se u rad ansambla uključi što više sadašnjih i bivših učenika klarineta – predstavnika „pančevačkog klarinetizma”, i da se kroz radost zajedničkog muziciranja razvija ljubav prema klarinetu i muzici uopšte. U okviru Letnjeg programa nastupiće 20. avgusta u 19 sati na Sceni Kulturnog centra Pančeva.

Koncertna promocija albuma pod nazivom „Riddlephore”, na kome će se naći 13 autorskih numera PetraZ-a, nosi sa sobom zvuk fank, soul, džezi, bluz, rege i disko muzike, i održaće se 23. avgusta u 21 sat na Platou ispred Kulturnog centra Pančeva.

Tamburaški orkestar Pančeva, pod rukovodstvom Mihajla Jovića i uz učešće vokalnog soliste Milana Bujakovića, održaće koncert na Platou Kulturnog centra, 24. avgusta u 21 sat. Tamburaški orkestar Pančeva počeo je s radom 2014. godine. Nakon dugogodišnjeg pedagoškog i izvođačkog iskustva, profesor Mihajlo Jović osnovao je tamburaški orkestar s ciljem da neguje i izvodi srpsku tradicionalnu muziku.

Za najmlađe sugrađane 27. avgusta u 19 sati na Platou na programu je koncert hora “Vokal kids”, pod okriljem Muzičkog centra „Vokali”, koji je osnovala muzički pedagog Jelena Cvetić.

Dani pančevačkog rokenrola održaće se 29. i 30. avgusta, u 21 sat na Platou Kulturnog centra Pančeva. Ove godine će nastupiti pop i rok bendovi i pojedinci koji žive i rade u Pančevu. Učestvovaće i mlade snage koje predstavljaju budućnost rok scene u gradu.

Pijanistički koncert Mateja Jovanovića na programu je 31. avgusta, u 19 sati, u Dvorani Kulturnog centra. Reč je o sjajnom pijanisti, koji je nastupao i u salama Regionalnog konzervatorijuma i Kulturnog centra „Jean Houdremont” u Parizu. Na evropskoj turneji održaće resitale u Pančevu, Bariju, Veroni, Insbruku i Beču.

Za kraj avgusta publiku očekuje izložba rokenrol eksponata, fotografija i plakata iz istorije rok kulture u Srbiji, koju organizuju Udruženje rok muzičara Pančevo, Udruženje rok muzičara Srbije i Rok muzej Srbije. Izložba će biti otvorena 26. avgusta u 19 sati u Galeriji savremene umetnosti, i trajaće do 1. septembra.