LjudiNaslovnaSport

Rešavanje šahovskih problema: Svetska bronza za Iliju Serafimovića

Poslednja nedelja u januaru je vreme kada se Srbija uključuje u Međunarodno simultano takmičenje u rešavanju šahovskih problema.

Na ovom najmasovnijem svetskom rešavačkom takmičenju, koje je održano po 16. put za redom, učestvovalo je bezmalo 900 takmičara iz 32 zemlje, podeljenih u tri kategorije. Domaćin problemistima u Srbiji bio je Šahovski klub Beograd.

Nadmetanje u prvoj, najjačoj grupi, za rešavače sa rejtingom iznad 2000 poena, ujedno se bodovalo kao prvo, od sedam kola Lige rešavača Srbije za 2020. godinu.

 

 

Mladi Pančevac, Ilija Serafimović je novim odličnim rezultatom ponovo istakao kandidaturu za učešće u reprezentaciji Srbije, na predstojećim takmičenjima.

Sa osvojenih 43,5 poena od 60 mogućih, zauzeo je drugo mesto, odmah iza kolege iz reprezentacije, velemajstora Mladenovića. Nakon sumiranja rezultata iz svih zemalja učesnica, Ilijin rezultat je dodatno dobio na težini, jer je naš 15-ogodišnji sugrađanin završio na deobi trećeg mesta na svetskom nivou u konkurenciji juniora do 23 godine, sa istim brojem poena i vremenom rešavanja sa takmičarem iz Rusije.

Nagrada za ovaj sjajan rezultat biće mu dodeljena na Kongresu svetske federacije za problemski šah, koji će se početkom oktobra održati na Rodosu.