DruštvoNaslovna

Pančevo: Miloš Mihajlović prvi doplivao do časnog krsta

Miloš Mihajlović (18 godina) prvi je doplivao do časnog Bogojavljenskog krsta u Pančevu. Kao nagrada uručen mu je plašt nakon što se popeo na terasu.

 

Miloš Milovanović s časnim krstom u rukama po izlasku iz vode (foto: I. Kazakov)

Kako je sam rekao, Milošu je učešće u plivanju za časni Bogojavljenski krst oduvek bila želja, ali je uslov ispunio tek pre nekoliko meseci kada je postao punoletan.

Divan je osećaj i velika čast učestvovati u ovakvoj manifestaciji. Veoma sam srećan i zadovoljan što sam prvi doplivao do časnog krsta. Preporučio bih i drugima da se prijave za plivanje, jer je zaista velika čast, rekao je Mihajlović.

 

Milošu Mihajloviću pored časnog krsta kao nagrada pripada i plašt

 

Pred početak plivanja 49 učesnika, među kojima je bilo i 13 predstavnika Vojske Srbije, celivali su krst pred početak plivanja za časni Bogojavljenski krst i dobili blagoslov. Oni će plivati 33 metara do čamca u kojem se nalazi časni krst.

 

Učesnici manifestacije u Pančevu krenuli su ka reci (foto: I. Kazakov)

 

Najmlađi učesnik ovogodišnjeg plivanja za Časni Bogojavljenski krst je Nikola Medan koji je krajem prošle godine napunio 18 godina.

Čim sam saznao da postoji plivanje za časni krst želeo sam da učestvujem, ali sam morao da se strpim dok ne budem punoletan. Bilo je divno učestvovati, ponovo ću se prijaviti i naredne godine, izjavio je Nikola Medan.

Najstariji učesnik je 60-togodišnji Nenad Rajkov kome je ovo bilo drugo učestvovanje u manifestaciji.

Nisam se specijalno pripremao za ovo plivanje. Bavim se sportom, u ovim godinama redovno trčim. Ovo plivanje posvetio sam mojoj porodici, mom unuku i mojoj generaciji 107 iz Gimnazije, rekao je Rajkov.

 

Za časni krst u Pančevu plivalo je 49 učesnika

 

Plivanje je održano u podne na tamiškom keju. Manifestaciju, koja je ove godine održana po sedmi put, otvorio je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, a o samom činu plivanja i Bogojavljenju govorio je stavrofor Radoslav Radmanović.

 

 

Pre dolaska na Tamiški kej učesnici su bili na Liturgijama u Uspenskom i Preobraženskom hramu, dok su organizatori položili venac na spomenik Stevanu Šupljikcu.

 

 

Organizatori plivanja za Časni krst u Pančevu su Uspenski i Preobraženski hram, Turistička organizacija Pančevo, Mesna zajednica Gornji grad, Udruženje Srpska Sparta i sva preduzeća koja će pružiti podršku ovoj manifestaciji.

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts