DruštvoNaslovna

Alibunar: Održan 16. „Lov na banatsku lisicu“

U Alibunaru su se u subotu, 19. januara tradicionalno okupili lovci iz cele Srbije, kao i iz susedne Rumunije, radi potrage za banatskom lisicom.

Lovci su se kretali u ritu između mesta Seleuš i Lokve, gde je lisica i najbrojnija, a lovilo se samo odmereno i planski.

Pre 16 godina održan je prvi „Lov na banatsku lisicu“ sa ciljem regulacije broja lisica na ovom podneblju, a danas je to najposećenija lovno-turistička manifestacija u Srbiji, gde se ne radi o uobičajenom lovu, već je akcenat stavljen na druženje i saradnju lovaca iz lovačkih društava širom Srbije a i šire. Lovci se u prijateljskoj atmosferi upoznaju, druže, razmenjuju iskustva, i pre svega dobro zabavljaju.

 

 

Inače, lovci se tokom cele godine staraju o dobrim uslovima za život divljih životinja i zaštiti životinja, a love se samo predatori koji uništavaju zečeve i fazane, u skladu sa zakonskim okvirima.

Okupljanje je počelo u jutarnjim časovima uz „domaći doručak“, a završeno je ručkom i bogatom tombolom.

Najuspešniji lovci ove godine bili su Bratić Zlatko iz Seleuša i Leontijević Saša iz Plandišta, najmlađi lovac bio je Viktor Šorđan, a najstariji Ljubinko Petrović Čkalja.

 

 

Ova tradicionalna manifestacija koja je međunarodnog karaktera, pored praktičnog, ima i edukativni karakter, pa se u okviru nje organizuju i stručna predavanja o razvoju domaćeg lovnog turizma.

Organizatori događaja su Turistička organizacija Alibunar, Lovačko udruženje „Srndać“ Alibunar i Lovačko društvo „Alibunar“ koji su se maksimalno potrudili, da kao i uvek, sve bude savršeno organizovano, dok je pokrovitelj celog događaja bila Opština Alibunar.