DruštvoNaslovna

Vojlovica: kako je organizovana volonterska mreža u slovačkoj zajednici

Slovačka evangelička crkvena opština u Vojlovici od početka vanrednog stanja pomaže pripadnicima slovačke zajednice koji žive u tom mestu na razne načine.

Sveštenik crkve, po ugledu na druge zemlje, organizovao je kroz mrežu volontera crkvene omladine da se propovedi i crkvene pesme dostavljaju vernicima na kućnu adresu, kako bi im na taj način pružili duhovnu podršku i nadu u ovim teškim vremenima.

Takođe, Grad Pančevo i Slovačka evangelička crkvena opština zajedno su uručili starijim građanima pakete pomoći.

Branislav Kulik, sveštenik Slovačke evangeličke crkvene opštine u Vojlovici kaže da su odmah od uvođenja ovog vanrednog stanja sledili primer drugih crkvi u inostranstvu koje su se organizovali kako bi se našli svojim vernicima.

Krenuli smo sa deljenjem listova svake sedmice, svake nedelje, po kućama vernika, na kojima je propoved za narednu nedelju gde su napisane pesme koje bi pevali inače u crkvi. Takođe, na listovima su i molitve i tekstovi iz Biblije pošto kod nas u slovačkoj zajednici svaka kuća ima i Bibliju kod sebe i crkvenu knjigu sa pesmama i molitvenik. Želeli smo da im na taj način damo nadu u ova teška i komplikovana vremena, objasnio je sveštenik Kulik.

Osim toga, u poslednjih nekoliko nedelja crkva i druge organizacije u Vojlovici uz podršku i pomoć Grada Pančeva uspeli su da obezbede i materijalnu pomoć mnogim porodicama.

Uglavnom na terenu rade članovi naše crkvene omladine. Oni su napravili svoju mrežu i vernicima raznose listove s propovedima i molitvama, ali i pakete pomoći. A pomažu starijim građanima i na druge načine, rekao je Branislav Kulik.

 

 

Jedan od volontera je Viktor Beška koji kaže da se priključio zato što smatra da je potrebno pružiti pomoć svakome kome je potrebna.

Uključio sam se pre svega, jer treba pomagati starijim ljudima koji su trenutno u nemogućnosti zbog ove situacije da izlaze da obavljaju neke svakodnevne radnje, kao što je odlazak u prodavnice, plaćanje računa, odlazak do pošte, ispričao je Beška.

Njegov brat Dejan Beška je takođe volonter. On je objasnio da je uključen u raznošenje propovedi po kućama vernika, ali je tu i da pomogne starijim sugrađanima kad je potrebno da se ode do radnje ili apoteke, ili na neki drugi način da im se pomogne.

Pančevo je ponosno na svoju multikulturalnost i multikonfesionalnost i radi na njenom očuvanju, a ovo je samo jedan od načina kako se to sprovodi u praksi.