InformacijeNaslovna

UTAS: javnosti se plasiraju neistine u vezi letovanja u Grčkoj i Turskoj

Povodom senzacionalističkih i lažnih natpisa u medijima o nepredvidivoj ili užasnoj sudbini turista iz Srbije koji se zateknu na grčkim i plažama drugih zemalja, u obavezi smo da kao Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) demantujemo takve tvrdnje i ukažemo na situaciju koja je sasvim drugačija.

Vrhunac ove lažne i prljave kampanje koja se vodi protiv turističkih putovanja i letovanja van granica zemlje je naslov o tome kako “Grci šalju turiste obolele od korone na OSTRVO GUBAVACA“. Ovakvi, lažni, naslovi obmanjuju javnost, unose paniku i strah, vređaju naše domaćine u letovalištima, a nadležne institucije sve pogoršavaju time što se ne oglašavaju i ne saopštavaju proverene i zvanične informacije.

Na osnovu svedočenja iz Grčke i Turske, gde se već nalaze naši turisti, letovališta su spremna za goste, a uvedene zdravstvene mere ne narušavaju uobičajenu dinamiku odmora. Vreme je lepo, more toplo, ugostiteljski objekti nikad čistiji, a eventualne izmene u načinu posluženja hrane nisu na štetu gostiju. Naprotiv, mnogi navode kao prednost to što je trenutno manja gužva na plaži i na ulicama jer nema standardnih problema u traženju parkinga, nedovoljnom broju ležaljki na plažama, dužem čekanju u restoranima i slično.

Na žalost, naša nadležna ministarstva se nisu potrudila da iznesu činjenice, ali je na lažne vesti u srpskim tabloidima reagovao gradonačelnik turskog letovališta Marmarisa. On je u dopisu poslatom našim turističkim agencijama demantovao da je kazna za nenošenje maske na plaži 400 evra, što je moglo da se pročita u srpskim tabloidima. Pojasnio je da su preduzete mere većeg razmaka između ležaljki, kao i dodatne sanitarne mere na plaži i u hotelima, ali je apelovao na građane da verodostojne informacije potraže na relevantim mestima.

Potpuno su netačne bile i informacije kako ni jedno zdravstveno osiguranje neće pokrivati koronu i kako će turisti biti izloženi ogromnim troškovima. Ispostavilo se da će neke osiguravajuće kuće u svoje polise uvrstiti i troškove zbrinjavanja u slučaju korone, ali i da će to uraditi države u kojima se turista zatekne.

Tako da su se laži koje smo imali prilike da pročitamo proteklih dana samo nastavile – o tome kako srpske turiste “love” na plažama u Grčkoj i odvode ko zna gde u izolaciju, kako su svi u karantinu, kako se svi vraćaju kući, kako su stroga pravila i na samoj plaži, kako kazne za nenošenje maski iznose po 400 evra, a vrhunac svega napisanog je naslov koji smo već pomenuli, da „Grci šalju turiste obolele od korone na OSTRVO GUBAVACA”.

Uvereni smo da se građani u velikoj meri ne osvrću na ovakve naslove, ali moramo da ukažemo na njihovu netačnost i štetnost. Ovom prilikom podsećamo da je lepra u Evropi iskorenjena pre više decenija.

Zato i ovom prilikom pozivamo građane da se o uslovima putovanja i letovanja informišu u svojim turističkim agencijama i relevantnim mestima kao što su sajtovi ministarstava inostranih poslova i turističkih organizacija zemalja u koje treba da putuju i da nikako ne nasedaju na senzacionalističke naslove žute štampe o navodnim opasnostima.

Pravo je svakoga od nas da donosi odluke, ali na osnovu pravovremenih i tačnih informacija, a ne senzacionalističkih natpisa iz žute štampe. Ovakvi tekstovi, koji god da je njihov cilj, nanose ogromnu štetu, jer stvaraju lažnu sliku realnosti, ali oni štete i prijateljskim državama koje su decenijama izuzetan domaćin za milione srpskih turista, poput Grčke i Turske, čiji su građani i rado viđeni gosti u Srbiji.

Stoga Vas uveravamo da naši domaćini nikako ne bi dozvolili neprijatne scene “hapšenja” ili omalovažavanja gostiju.

Naše udruženje svima uvek stoji na usluzi u pružanju isključivo relevantnih i proverenih informacija, pa molimo sve koji imaju bojazan od odlaska na letovanje i kojima je potrebno više informacija o boravku u stranoj zemlji da nam se obrate.

Izvor: UTAS