DruštvoKulturaNaslovna

Pančevo: počela 20. filmska kolonija Centra za talente

Dvadeseta filmska kolonija Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva počela je 25. avgusta. Po prvi put biće održana u Pančevu, u malo drugačijem obliku, a takođe će biti kraća, umesto 10 trajaće 5 dana.

Kolonija okuplja mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji su zainteresovani za filmsko stvaralaštvo. Grupom za film pri Centru za talente rukovodi reditelj Ivan Rakidžić.

Ivan Rakidžić, osnivač i organizator filmske kolonije kaže da imaju dvadeset i pet polaznika ove godine.

Program koji smo predvideli je zanimljivo koncipiran. Predavači će biti sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu koji će polaznicima prenositi svoja iskustva, govoriti o filmu, o teoriji filma, o zvuku na filmu, dramaturgiji, kaže Rakidžić.

 

 

Među polaznicima filmske kolonije ima redovnih učesnika, ali i onih kojima je ovo prvi put. Svi se slažu u jednom, filmska kolonija je prilika da se kao i uvek okupi dobro društvo, na koloniji se lepo druže svi i nauči se puno toga novog što nekima preraste u hobi a nekima i u profesiju.

Luka Ivanović i Jovan Vladimir Borka, koji su nekada i sami bili polaznici kolonije, sada pomažu u realizaciji predviđenih aktivnosti.

Luka Ivanović je student kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a na Koloniji je održao prvo predavanje o osnovama snimanja filma i fotografije.

Veoma mi je značajno da njima predajem jer planiram da znanje koje imam jednog dana prenosim mladima i ovo je sjajno da imam priliku da stičem iskustvo u predavanju, kaže Ivanović.

Vladimiru Borki, koji je danas živi i radi u Los Anđelesu u Americi, kolonija je obezbedila prva iskustva koja su mu omogućila napredak.

Kao član kolonije naučio sam sve o filmu, a onda sam upisao filmsku i TV produkciju i sada živim u Los Anđelesu. Radim u Holivudu. To je bio neki moj put, kaže Jovan Vladimir Borka.

Kolonija koja se od osnivanja održavala u Deliblatskoj peščari i trajala deset dana, a usled ovogodišnjih epidemiloških uslova, sada će trajati pet dana na otvorenom prostoru u Pančevu.

Učesnici kolonije poštuju sve mere Vlade Republike Srbije protiv virusa kovid-19. Obavezno je nošenje maski i poštovanje fizičke udaljenosti, na ulasku se meri temperature, a organizatori su obezbedili dovoljne količine zaštitnih i dezinfekcionih sredstava.

Ovogodišnja filmska kolonija trajaće do subote, 29. avgusta.