DruštvoNaslovna

U Vladimirovcu vraćen rekonstruisan krov na toranj Rumunske pravoslavne crkve

Na Rumunskoj pravoslavnoj crkvi u Vladimirovcu rekonstruisan je krov i vraćen na toranj.

Predstavnici Opštine Alibunar, na čelu sa predsednicom, Zoranom Bratić, prisustvovali su impresivnom i istorijskom događaju postavljanja tornja na ovom svetom zdanju.

Opština Alibunar je prepoznala kulturološki i verski značaj obnove ovog objekta i pružila značajnu finansijsku podršku u realizaciji tog projekta.

Predsednica Opštine Alibunar Zorana Bratić tom prilikom izjavila je da se način rada opštine zasniva na podršci programima koji su od vitalnog značaja za očuvanje kulture, istorije, multikonfesionalnosti i same multietničnosti kojom je bogat kraj Opštine Alibunar.

Ovo je jedan od važnijih projekata finansiranja verskih zajednica sa naše teritorije i sa tom praksom nastavićemo i ove godine, te ćemo podržati i realizaciju drugih projekata, rekla je Zorana Bratić.

Prema rečima sveštenika Savu Jonela jedno od najlepših crkvenih zdanja u Južnom Banatu nalazi se u Vladimirovcu gde Rumunska Pravoslavna crkva predstavlja jednu najmonumentalniju sakralnu građevinu kod Rumuna u Srbiji.

 

 

Prva crkva koja se nalazila na mestu današnje bila je sagrađena 1808. godine od dasaka, naboja i prekrivena trskom, a bila je posvećena Sv. Nikoli. Kako se broj meštana povećavao javila se potreba za većom crkvom čija je izgradnja započeta 1859. godine, a završena je 1863. godine. Crkvu su sazidali majstori pod rukovodstvom Ferdinanda Kverfelda i Johana Samplonka, a osveštao ju je vršački vladika Emilian Kengelac, dok je njen hram bio „Silazak Svetog Duha“. Najveće zasluge za podizanje ovog veličanstvenog zdanja išle su tadašnjem svešteniku Avramu Murguu. Godine 1908. povodom obeležavanja stogodišnjice, crkva je živopisana od strane akademskog slikara Carla Wolfa. Reparacija crkve kako bi se očuvala u svojoj jedinstvenoj lepoti vršena je 1895.,1921.,2020. i 2021. godine.