InformacijeNaslovna

Voda u bazenima u Pančevu i Vršcu bezbedna je za kupanje

Prve analize Zavoda za javno zdravlje Pančevo pokazuju da je voda gradskih otvorenih bazena u Pančevu i Vršcu zdravstveno ispravna i bezbedna za kupanje i rekreaciju.

Međutim, ne treba zaboraviti da je, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, važno poštovati sledeće preporuke: održavati minimalnu međusobnu razdaljinu kad god je moguće ili nositi masku za lice ukoliko udaljenost od drugih lica nije bezbedna, a najvažnije je održavati visok nivo lične higijene (koristiti dezo barijeru – kadicu za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena, pre kupanja koristiti toalet i istuširati se, za plivanje koristiti kapu i naočare za plivanje, a po izlasku iz bazena se ponovo istuširati).

Osobe koje imaju neko akutno respiratorno, urinarno oboljenje ili probleme sa sistemom za varenje, promene na koži i sluzokoži ne treba da koriste bazen. Ove osobe bi trebalo, za odlazak na bazen, da sačekaju bar dve nedelje od prestanka poslednjih simptoma.

Svi korisnici bazena moraju da poštuju pravila ponašanja: da ne skaču u vodu kako ne bi ugrozili druge kupače, ali i svoje zdravlje, jer nakon izlaganja velikim vrućinama u vodu treba ulaziti postepeno.

Ne preporučuje se ronjenje i sedenje na vlažnim površinama radi prevencije rizika od infekcija.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Pančevo