DruštvoNaslovna

Privode se kraju radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas u opštini Bačka Topola završne radove na izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda i magistralnog kolektora, istakavši da je to prvi korak u zaštiti reke Krivaje i životne sredine u toj opštini.

Vrednost investicije u Bačkoj Topoli je 600 miliona dinara. Od toga je 500 miliona obezbedila Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja, a 100 miliona lokalna samouprava iz budžeta Opštine.

Ovo je velika i značajna investicija, koja se izvodi u roku, kvalitetno i prema projektnoj dokumentaciji. Očekujemo da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli bude pušteno u probni rad do kraja godine, što je važna vest za sve građane, rekao je Igor Mirović, podsetivši da je ovaj veliki posao započet pre dve godine zajedno sa lokalnom samoupravom.

 

 

On je istakao da je danas dogovoreno da se tokom jeseni obave razgovori sa kompanijama koje posluju u toj opštini, kako bi se podstakle da izgrade pretprečistače.

Zaštita životne sredine je nešto čemu je Pokrajinska vlada posvetila posebnu pažnju donošenjem strateških dokumenata, poput Deklaracije usvojene pre dve godine, i sve to pokazuje da radimo konkretne stvari kako bismo zaštitili životnu sredinu. Ostaje nam da u narednim godinama izgradimo i prečistač u Srbobranu i pomognemo izgradnju kanalizacione mreže što je deo našeg zajedničkog plana u rešavanju ovog velikog problema, kazao je Mirović.

 

 

Podsetio je da je Pokrajinska vlada, u delu njene odgovornosti, u velikoj meri očistila Veliki Bački kanal, istakavši da je neophodno da se što pre od strane Evropske unije krene u čišćenje deonice kanala od Kule do Vrbasa.

Kada završimo čišćenje Velikog Bačkog kanala i reke Krivaje moći ćemo da kažemo da smo uradili važan posao u oblasti zaštite životne sredine, rekao je on.

 

 

Navodeći da će na jesen prečistač u toj opštini biti pušten u probni rad, predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari kazao je da će ova investicija znatno doprineti smanjenju zagađenosti reke Krivaje i vraćanju života u nju, istakavši da će uporedo s tim biti nastavljeni i radovi na proširenju kanalizacione mreže koja će biti povezana sa prečistačem. On je dodao i da se mora izgraditi još oko 2 kilometra magistralnog kolektora.

Postrojenje u Bačkoj Topoli je sa strukturalne tačke gledišta završeno, trenutno je u toku instaliranje opreme i programiranje softvera koji će upravljati postrojenjem, nakon čega se na jesen očekuje probni rad postrojenja za prečišćavanje voda u Bačkoj Topoli. Kapacitet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli je predviđen za oko 20 hiljada stanovnika.

 

 

U pregovorima smo sa preduzećem „Žibel“, da privremeno čistimo i njihove otpadne vode i da one tako budu puštene u potok Krivaja. Preduzeće „Žibel“ ima jedan predčistač, zbog toga smo pregovarali sa njima. To međutim može biti samo jedno privremeno rešenje, jer želimo da u dogledno vreme izgradimo celokupnu kanalizacionu mrežu u Bačkoj Topoli i tada će nam biti potreban puni kapacitet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za to vreme kompanija „Žibel“ treba da izgradi sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Dobra vest je, međutim, da je kompanija „Perutnina“ počela izgradnju sopstvenog postrojenja za prečišćavanje, koje će biti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u punom obimu, rekao je Adrian Satmari, predsednik Opštine bačka Topola.

 

 

Izgradnja preostalog dela magistralnog kolektora u Bačkoj Topoli, u dužini od oko 2 kilometra, počeće za nekoliko dana.

Obilasku radova prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.

Tekst: L.V.
Foto: V.V.