KulturaNajaveNaslovna

Predstavljen program „Kulturnog leta“ u Pančevu

U Gradskoj upravi u Pančevu predstavljen je letnji program gradskih ustanova kulture koji će se organizovati pod zajedničkim nazivom „Kulturno leto“.

Na konferenciji su govorili Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu, predstavnici Doma omladine Slobodan Dodić i Jelena Pešić, Slobodan Tanasijević iz Kulturnog centra i Dejan Bosnić iz Gradske biblioteke.

Marija Jević, članica gradskog veća kaže da je za letnji program obezbeđeno 1.200.000 dinara, a da su određene sume opredeljene i za Domove kulture u naseljenim mestima kako bi i oni ovog leta mogli da organizuju program u svojoj sredini.

Ove godine smo uspeli, posle svega što nas je zadesilo, i nas i čitav svet, da se nekako izborimo i da uđemo u letnju programsku šemu. Do sada je bila praksa da jul i avgust podeljeno rade Dom omladine i Kulturni centar. Međutim, ove godine letnji program ćemo raditi samo u avgustu, jer nismo mogli kao ranije, zbog uslova koji nalažu da se programi organizuju drugačije. Nadamo se da će nam vreme ići na ruku i da će u avgustu biti dobre vremenske prilike, kako bi naša publika mogla da isprati sve što su Kulturni centar, Dom omladine, Narodni muzej i Gradska biblioteka pripremili. Nismo isključili in naseljena mesta. Ove godine je 1,2 miliona dinara opredeljeno za letnji program. Gledali smo da ravnomerno rasporedimo sredstva. Uspeli smo i da neka dodatna sredstva damo ustanovama kulture u naseljenim mestima, jer je njima to od izuzetnog značaja. Njihovi budžeti su jako mali, a letnji programi su i njima dosta važni, rekla je Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu.

 

Marija Jević

 

U okviru „Kulturnog leta“ i Domovi kulture u naseljenim mestima organizovaće svoje programe.

Nekoliko puta smo imali radne sastanke sa svim direktorima ustanova kulture u gradu i naseljenim mestima na kojima smo nastojali da prevaziđemo preplitanje programa i da se dogovorimo da se ne desi da u jednom danu organizujemo nekoliko sličnih programa. Nastojali smo da ponuda bude što raznovrsnija i sveobuhvatnija, a i kad ima preklapanja u danima po pitanju dešavanja, gledali smo da to budu raznorodni programi. Praktično svakog dana ćete moći da pronađete nešto u našem gradu i da odaberete gde ćete ići, rekla je Marija Jević.

Slobodan Dodić, muzički urednik Doma omladine kaže da su se u toj ustanovi potrudii da kao i svakog leta do sada pripreme što zanimljiviji i aktuelniji program i da većina tog sadržaja bude besplatna za sve posetioce.

Tokom leta naši posetioci moći će da čuju koncerte bendova: „Melmac Riders“, Kendy, „Artan Lili“, Z++, Zembo Latifa, Keni nije mrtav, Ivan Jegdić, Marko Luis bend, „Kanda, Kodža i Nebojša“, „Iskaz“ sa gostima, „Ukratko Štef“ i „Vlada Divljan tribute“, najavio je Dodić.

 

Jelena Pešić i Slobodan Dodić

 

Jelena Pešić, PR Doma omladine kaže da će u okviru letnjeg programa biti obeležen i Međunarodni dan mladih koji će pored muzičkog dela programa imati i neke druge aktivnosti.

12. avgusta Dom omladine će sa omladinskim udruženjima grada Pančeva organizovati kviz pod nazivom „Mislilac“. To je koncept koji već postoji u gradu, a za Dan mladih prilagođene su teme kviza. Teme će između ostalog biti: omladinski aktivizam, omladinske organizacije i mladi. Za učešće kvizu biće potrebno da se prijave ekipe. Posle kviza Anita Dakić će puštati muziku, najavila je Jelena Pešić.

Šesti „Freedom Art Festival“ biće ove godine organizovan po šesti put, trajaće pet dana, od 24. do 29. avgusta.

Na otvaranju festivala nastupiće Marko Luis bend i ovo će biti njihov prvi nastup u Pančevu. Prvog dana festivala započećemo i oslikavanje murala u Domu omladine. Drugog dana predvideli smo otvaranje izložbe printova Đorđa Lobačeva, a dolazi nam i „Leontina i hor Čarolija“. Poslednjeg dana festivala, 28. avgusta u saradnji sa udruženjima za zaštitu životinja imamo organizovano udomljavanje kućnih ljubimaca. Taj program „Udomi u Domu“ zamišljen je kao druženje dece sa ljubimcima koje će eventualno i da udome. Od juna je u Domu omladine u toku foto radionica. U okviru „Fredom art festivala“ polazinici te radionice će imati priliku da pokažu šta su naučili na radionici, fotografisaće programe u okviru festivala i nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici da organizujemo i izložbu njihovih fotografija nastalih na „Fredom Art festivalu“, rekla je Jelena Pešić.

Slobodan Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančevo kaže da realizacija njihovog letnjeg programa najviše zavisi od vremenskih uslova, jer se dvorana renovira i do septembra neće imati mogućnosti za programe u zatvorenom.

Letnji program otvaramo zajedničkim koncertom, koji ćemo organizovati u saradnji s Narodnim muzejom Pančevo, u njihovom dvorištu, 5. avgusta u 21 sat. U pitanju je koncert „Braće Teofilović“, poznatih izvođača srpske i balkanske tradicionalne vokalne muzike. Oni dugi niz godina nastupaju u Pančevu. U slučaju kiše najverovatnije će se taj koncert održati u svečanoj Sali Muzeja. Tokom letnjeg programa, na platou ispred Kulturnog centra, koncert će imati mladi sastav „Peđa Milutinović Drumbooty“, zatim će Tamburaški orkestar Pančevo imati koncert „Bitlsi na tamburi“, a i KUD „Stanko Paunović“ iz Pančeva tradicionalno će nastupiti na platou. Koncert će održati i dečji hor Vokal kids, kao i bend „Kolja i 4 prsta“. „Dani pančevačkog rokenrola“ biće organizovani 2. i 3. septembra u 20 časova. Kulturni centar u septembru planira i „Ethno.com world music festival“, najavio je Slobodan Tanasijević.

 

Slobodan Tanasijević, Marija Jević i Dejan Bosnić

 

Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke najavio je da će i ova ustanova kulture dati svoj doprinos u organizovanju programa tokom „Kulturnog leta“.

Ponudićemo zanimljiv koktel različitih sadržaja, svi će za posetioce biti besplatni i počinjaće od 20 časova. Biće tu malo književnosti, malo muzike, malo predavanja. Počećemo 28. jula predstavljanjem nove knjige „Priče o piscima“ Mihajla Pantića, velikog pisca i kritičara. Razgovor će voditi Vasa Pavković. 31. jula će nam se predstaviti i sjajni mladi gitarista Jovan Mihajlović. 5. avgusta u planu je književno veče Gorana Gocića, predstavićemo novi roman „Čovek iz nehata“. 18. avgusta organizovaćemo zanimljivo predavanje dr Zorana Kinđića iz Pančeva koji će pričati o različitim aspektima preobraženja. 25. avgusta publici ćemo prirediti multimedijalnu putopisnu prezentaciju o grčkim ostrvima mlade spisateljice i svetske putnice Tamare Lujak iz Beograda, najavio je Dejan Bosnić.

Većina programa u okviru „Kulturnog leta“ je besplatna za posetioce, osim nekoliko dešavanja u Domu omladine gde će cena ulaznice biti simbolična – 100 i 200 dinara.

Program „Kulturnog leta“ u Pančevu

28. jula u 20 sati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo književno veče Mihajla Pantića.
29. jula u 19.30 u dvorištu Narodnog muzeja promocija knjige Radeta Vesovića „Pravac Srbija“
31. jula u 20 sati u čitaonici Gradske biblioteke koncert Jovana Mihajlovića – klasična gitara.
5. avgusta u 17 sati u čitaonici Gradske biblioteke Književno veče Gorana Gocića
5. avgusta u 21 sat u dvorištu Narodnog muzeja koncert „Braća Teofilović“
6. avgusta u Domu omladine Pančevo Waves Party
7. avgusta u Domu omladine Pančevo koncert „Melmac Riders“
7. avgusta u 17 sati u Narodnom muzeju Pančevo otvaranje izložbe Udruženja likovnih umetnika Pančeva
12. avgusta u 21 sat plato Kulturnog centra Pančevo koncert Peđa Milutinović Drumbooty
12. avgust Obeležavanje dana mladih kviz „Mislilac“ (pored pitanja umetnosti, sportu, istoriji i opštoj kulturi, jedna oblast će biti posvećena mladima i omladinskim udruženjima), posle kviza nastupa DJ Anita Dakić.
13. avgusta u Domu omladine Pančevo koncert reper Kendy
14. avgusta u Domu omladine Pančevo koncert Artan Lili
18. avgusta u 20 sati čitaonica Gradske biblioteke predavanje dr Zorana Kinđića o preobraženju
19. avgusta u 21 sat plato Kulturnog centra koncert Tamburaškog orkestra Pančeva – Tribute to The Beatles
20. avgusta u Domu omladine koncert bendova Z++, Zembo Latifa, Keni nije mrtav i Ivan Jegdić
21. avgusta u Domu omladine Opozit party
23. avgusta na platou KCP koncert KUD „Stanko Paunović“
24. avgusta u Domu omladine koncert Marka Luisa (otvaranje Freedom Art festivala)
25. avgusta u Domu omladine otvaranje izložbe printova strip autora Đorđa Lobačeva (Freedom Art festival)
25. avgusta u 19 sati na platou KCP koncert Hora „Vokal Kids“
25. avgusta u 20 sati u Gradskoj biblioteci multimedijalna putopisna prezentacija „Grčka ostrva“ Tamare Lujak.
26. avgusta u parku ispred muzeja Leontina i Hor „Čarolija“ (Freedom art festival)
27. avgusta u 21 sati na platou KCP koncert „Kolja i 4 prsta“
27. avgusta u Domu omladine Pančevo koncert „Kanda, Kodža i Nebojša“ (Freedom art festival)
28. avgusta u 20 sati u Narodnom muzeju koncert u okviru Dana duhovne muzike
28. avgusta u Domu omladine godišnji koncert „Iskaz sa gostima“
2. i 3. septembra na platou Kulturnog centra Pančevo „Dani pančevačkog rokenrola“
3. septembra u Domu omladine koncert „Ukratko Štef“
4. septembra u Domu omladine koncert „Vlada Divljan tribute“