DruštvoNaslovna

Otvorena etno postavka Udruženja žena „Grebenački miraz“

Udruženje žena „Grebenački miraz“ osnovano je 2019. godine. Za kratak vremenski period postalo je poznato i prepoznatljivo kao udruženje koje neguje rumunsku narodnu tradiciju i recepte svojih baka, ne samo u lokalnoj zajednici nego i šire.

Uz pomoć i podršku lokalne samouprave opštine Bela Crkva na čelu sa predsednicom opštine Violetom Simić, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i načelnice Južnobanatskog upravnog okruga Marine Toman, otvorena je etno postavka u prostorijama ovog udruženja.

Predsednica udruženja žena „Grebenački miraz“ Aleksandra Popa predstavila je rad udruženja i etno postavku koja čuva duh starih vremena i prikazuje način života naših predaka.

 

 

Naše udruženje se prvenstveno bavi očuvanjem i negovanjem rumunske kulture i tradicije, s obzirom na to da je Grebenac jedino naseljeno mesto na teritoriji opštine Bela Crkva sa većinskom rumunskom zajednicom. Ovo je jedna banatska kuća sa dnevnom sobom, kuhinjom, spavaćom sobom i ostavom. Predmete za Etno postavku dobile smo od meštana Grebenca i uz pomoć starijih žena i njihovih saveta rasporedile smo namešaj i ostale predmete, kako bi dočarale duh prošlosti i sačuvale za buduće generacije, rekla je Popa.

Violeta Simić, predsednica Opštine Bela Crkva rekla je na otvaranju da je ponosna što ovo udruženje žena radi već dve godine.

Članice udruženja su uspele da jednu ambijentalnu kuću potpuno vrate u prvobitno stanje, od opremanja, nameštaja i nadam se da će ova kuća i etno postavka biti deo i naše turističke ponude, rekla je Violeta Simić.

 

 

Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga, istakla je značaj ženskih udruženja u cilju ekonomskog osnaživanja žena, posebno u ruralnim sredinama.

Na nivou Južnog Banata aktivno je 70 udruženja žena. Imamo izuzetnu saradnju slovačkih, rumunskih, srpskih, mađarskih, čeških udruženja. Kako se menjaju vremena, tako i članice rade na ekonomskom osnaživanju i mnoga udruženja ulaze u turističu ponude njihovog kraja. Nadam se da će u narednom periodu dodatno ojačati i u još boljem svetlu pokazati svoj rad, rekla je Toman.

Predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu naglasio je važnost etno postavke udruženja žena „Grebanački miraz“ u daljem očuvanju i unapređenju rumunske kulturne baštine.

Jako je bitno iz dva aspekta, prvenstveno u daljem čuvanju i promovisanju rumunske kulturne baštine i u osnaživanju žena u seoskim sredinama. Veoma je važna i podrška opštine Bela Crkva koja je praktično dala ovu kuću na korišćenje udruženju „Grebanači miraz“ kao i podrška predsednice opštine, koja razume potrebe žena na selu, rekao je Magdu.

Generalni konzul Rumunije George Dinu zahvalio se opštini Bela Crkva na veoma dobroj saradnji i izuzetnom odnosu prema rumunskoj nacionalnoj zajednici.

Nakon svečanog otvaranja etno postavke, u Domu kulture održan je prigodan program koji su pripremili članovi KUD „Đorđe Košbuk“. Prikazana je rumunska narodna igra i pesma. Najviše aplauza dobila je foklorna sekcija ovog društva koju čine najmlađi stanovnici naseljenog mesta Grebenac.