DruštvoNaslovna

Odbornici odlučili: Grad Pančevo kupuje vrtić „Zabavnik“ za smeštaj 167 dece

Odbornici Skupštine grada Pančeva jednoglasno su usvojili Rešenje o pribavljanju objekta sa pripadajućim zemljištem u Pančevu, neposrednom pogodbom za smeštaj dece predškolskog uzrasta.

U pitanju je privatni vrtić „Zabavnik“ u Ulici Cara Lazara u Pančevu, akreditovan od strane nadležnih institucija i namenski građen prema važećim propisima. Grad će kupovinu ovog objekta od 550 kvadrata platiti 100 miliona dinara u tri rate, odnosno u tri budžetske godine a deca će u njemu moći odmah da borave.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović očekuje da će 167 dece s liste čekanja PU Dečja radost već u roku od petnaestak dana moći da pohađa vrtić „Zabavnik“.

 

 

 

 

Objekat ima više od 550 kvadrata i u potpunosti je izgrađen u skladu s propisima koji definišu šta je to što objekat predškolske ustanove mora da ima da bi deca u njemu boravila bezbedno. Predškolska ustanova „Zabavnik“ je akreditovana ustanova od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i ima dozvolu za rad. Cenu od 100 miliona dinara Grad Pančevo će isplaćivati u tri budžetske godine, a vrtić će moći da se koristi odmah. Cena je formirana prema proceni Poreske uprave Republike Srbije, obrazložio je Stevanović.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva podsetio je odbornike da su na početku svog mandata obećali da će rešavanje listi čekanja na upis dece u vrtiće biti jedan od prioriteta ove vlasti.

Ovo je jedan od koraka u pravcu rešavanja tog problema. Donošenjem ove Odluke steći će se uslovi da se sklopi ugovor o kupovini objekta s fizičkim licem koje se zove Branislav Ramjanac u koji ćemo moći da smestimo 167 mališana. Na taj način ćemo listu čekanja smanjiti za taj broj dece. Konkurs PU Dečja radost bio je raspisan za 600 dece, a prijavljeno je više od 1.200 mališana za upis u vrtiće. Ova Odluka je velika stvar, jer ćemo njenim usvajanjem za oko 30% smanjiti broj dece koja su sada na listi čekanja za vrtić, rekao je gradonačelnik Stevanović.

U svom obraćanju odbornicima gradonačelnik je iskoristio priliku da navede i šta će još lokalna vlast raditi u narednom periodu na rešavanju problema s listom čekanja za upis u vrtiće.

Smanjivanje liste čekanja i ubuduće će biti naš prioritet. Na prethodnim sednicama skupštine usvojene su neke odluke koje bi trebalo da dovedu do rešavanja tog problema. Opredelili smo novac za rekonstrukcije postojećih objekata, i za izradu potrebno projektno-tehničke dokumentaciju za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata za potrebe smeštaja dece u vrtiće. Nadam se da će svi ti koraci koje smo preduzeli dovesti do toga da iduće godine nećemo imati problem odnosno da će sva naša deca imati mogućnost da idu u vrtić. Pančevke i Pančevci to zaslužuju, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Odbornica Ivana Rosić ocenila je da u Pančevu ima sve više dece, jer iz godine u godinu se uvećava lista čekanja za upis dece u vrtiće.

 

Odbornica Ivana Rosić

 

To je rezultat pozitivne privredne i životne klime u Pančevu koja je rezultat odgovorne politike našeg predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika lokalne vlasti. S novim fabrikama došli smo do novih zaposlenja, ali su došle i nove porodice. I to je dobro, ali to pred nas stavlja veliki i odgovoran zadatak da svoj toj deci obezbedimo mesta u vrtićima. Kako smo iz skupštinskog materijala videli, kupovinu ovog objekta Grad Pančevo će moći da isplaćuje u tri budžetske godine, počevši od 2021. godine. Ovaj objekat jedini u ovom trenutku u potpunosti ispunjava uslove za smeštaj dece, jer je namenski građen kao predškolska ustanova i verifikovan od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Želim da podsetim da će se i u okviru OŠ „Aksentije Maksimović“ u Dolovu početi sa radovima na uređenju prostora za vrtić za mališane u Dolovu, kao i da počinje izrada potrebne projektne dokumentacije za rekonstrukciju prostora u vrtić pri osnovnoj školi u Banatskom Novom Selu. Otvaranjem vrtića pružićemo mogućnost i majkama da se zaposle, jer u većini slučajeva su one te koje ostaju kući da čuvaju svoju decu. Na taj način ekonomski ćemo osnažiti žene i pružiti im mogućnost da materijalno doprinose svom domaćinstvu, istakla je odbornica Ivana Rosić.

Grad Pančevo i PU „Dečja radost“ ove godine adaptirali su objekat „Ljiljan“ i obezbedili prostor za boravak dodatnih 40 dece u tom vrtiću. Trenutno se radi i projekat za izgradnju novog, trećeg, vrtića u naselju Strelište, jer za tim postoji potreba.