DruštvoNaslovna

Počela rekonstrukcija Radničke ulice u Pančevu

Grad Pančevo je u okviru projekta javnog privatnog partnerstva počeo rekonstrukciju Radničke ulice na teritoriji Mesne zajednice Kotež. Ona je bila u prilično lošem stanju, nije bilo nekih bezbednosnih barijera.

U Radničkoj ulici, u okviru ovih radova će se izgraditi kišna kanalizacija koja do sada nije postojala, uradiće se novi stubovi javnog osvetljenja i izgraditi devet novih parking mesta, od toga jedno za potrebe lica sa invaliditetom.

Ivana Živković je preduzetnica, ima Salon lepote u Radničkoj ulici i veoma je zadovoljna što je počela rekonstrukcija ove ulice.

Ovo je veoma prometna ulica, a u veoma je lošem stanju. U jesen i zimi, nakon kiše uvek je puno blata. Puno je dece koja se vraćaju iz škole i zaista je bilo nebezbedno do sada prolaziti kroz ovu ulicu. Trebalo bi da se drugačije reguliše saobraćaj u njoj, nemamo parking mesta, pešačka staza je u jako lošem stanju. Mislim da je jako važno i za nas preduzetnike i za sve stanare naselja Kotež 1 i 2 da se ova ulica što pre uredi. I komšije su veoma zadovoljne zbog ovih radova, kaže Ivana Živković.

Maja Vitman, gradska menadžerka sa predstavnicima Mesne zajednice obišla je ovu lokaciju kako bi se uverila da se radovi odvijaju prema planu.

Radovi na rekonstrukciji Radničke ulice izvode se po projektu javno – privatnog partnerstva. To je druga ulica gde je počela rekonstrukcija ove godine. U prethodnom periodu smo radove započeli u Ulici Branka Anovića. Radnička ulica je izuzetno frekventna i jedna od najkraćih ulica u gradu sa izuzetno velikim brojem aktivnosti koje se u njenoj blizini dešavaju. U neposrednoj blizini Radničke ulice su Mesna zajednica, sportski klubovi, udruženja, škole… Ona spaja Gornji grad od strane Ive Kurjačkog do Oslobođenja i centra grada i svi koji idu ka Tržnom centru BIG, Strelištu i Vojlovici prolaze upravo kroz Radničku ulicu, kaže Maja Vitman.

Ona je podsetila da je Radnička ulica bila u prilično lošem stanju i da nije bilo bezbednosnih barijera, a sami građani naselja Kotež su tražili, između ostalog, da ova ulica bude jednosmerna.

Urađenom analizom sa Odeljenjem za saobraćaj i Policijskom upravom došli smo do zaključka da je to nemoguće. Osnovni razlog tome je što prva paralelna ulica sa naše leve strane je Vršačka, koja izlazi na kružni tok i na Novosadsku koja je izuzetno uzana. Sledeća sa desne strane je Sinđelićeva i prilično je daleko od ove lokacije. Između Radničke i Sinđelićeve ulice, nalazi se Ružina ulica, koja je tretirana kao pešačka zona, te je nemoguće da se tuda odvija saobraćaj, objasnila je Maja Vitman.

U prethodnih nekoliko godina u Radničkoj ulici su se izvodili radovi na rekonstrukciji pešačke staze, sa jedne strane ulice, onda je ona raskopavana zbog gasne instalacije, a zatim i zbog optičkih kablova.

Evo posle četiri i po godine ništa nije bolja nije situacija, s obzirom na postavljanje gasne instalacije i optičkih kablova. Ovim radovima, kao i radovima u Branka Anovića, i svim ulicama koje budemo radili kroz ovaj projekat, a odnose se na rekonstrukciju, tretiraćemo pešačke staze kockama, tako da ih više nećemo asfaltirati i betonirati, kako je to bila praksa da se radi prethodnih godina. Na taj način, i ako bude bilo potrebe da se izvode neki radovi, pešačke staze će moći da se vrate u prvobitno stanje, kaže Maja Vitman.

Projekat javno-privatnog partnerstva počeo je prošlog septembra i prema oceni Maje Vitman projekat se dobro odvija.

Možemo se pohvaliti da je urađeno više od 40 kilometara putne infrastrukture, kroz rehabilitaciju, održavanje i rekonstrukciju. Grad je dobro sagledao sve potrebe, te smo ovim projektom već uradili rehabilitaciju u naselju Sodara, radove završavamo danas jednim delom u naselju Gornji grad, a uskoro krećemo sa radovima na rehabilitaciji Karađorđeve ulice i ulazimo u radove na rekonstrukciji Branka Radičevića, izjavila je Maja Vitman.